Sesam deschide cartea: Povești despre Păcală și Tândală
În anii 70 scriitorul Alexandru Mitru a publicat mai multe volume inspirate din folclor și dedicate lui Păcală și Tândală, iar acum editura Arthur a reeditat aceste vechi povești, folosind și ilustrațiile lor originale, semnate de Done Stan.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 aprilie 2020, 06:00 / actualizat: 24 aprilie 2020, 8:00
Cine sunt Păcală și Tândală? Doi flăcăi care călătoresc prin lume și pun la cale diverse șotii menite să-i învețe minte pe oamenii lacomi, proști, fuduli, precum și pe care care fură, mint sau comit alte fapte de ocară.
Păcală a venit pe lume în mod miraculos, dintr-un toiag de tufan, la cererea bătrânului Albu, vestit în ale poznelor și el, și care la un moment dat se întâlnește cu Norocul în pădure.
Cum arăta Păcală? Păi, purta căciula lăsată pe-o parte, avea mersul săltat și un zâmbet ghiduș, că te făcea să râzi de cum îl vedeai.
Iară Tândală era și el tot un flăcău isteț, plecat în lume să-l găsească pe Păcală. Când cei doi se întâlnesc, de bună seamă că mai întâi încearcă să se păcălească unul pe altul.
Și după ce-și dau seama că nu se pot întrece în istețime, pornesc la drum să împartă dreptate celor oropsiți și să-i pedepsească pe răi, pe lacomi și pe nătărăi.
O să învățați multe lucruri bune și valoroase din poveștile cu Păcală și Tândală. Că binele trebuie să-l faci când e nevoie. Că râsul ne poate scoate din multe belele și că ne face viața mai frumoasă. Că vorba puțină, ca și mâncarea, nu-l strică niciodată pe om. Din contră, vorba multă întotdeauna-i sărăcie.
Ne învață cei doi flăcăi să fim răbdători, darnici, buni și curajosi.
Curajul e o piatră scumpă, care dacă ar crește în copaci ca merele, n-ar mai fi nimeni fricos.
Să citiți și voi cu curaj poveștile astea vechi și faine, să vă amuzați și să țineți minte învățămintele lui Păcală și Tândală.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.