Porția de sănătate: Fierul
Hemoglobina, care solicită cea mai mare cantitate de fier, este reciclată și reutilizată în procesul de înnoire a celulelor sangvine, proces ce are loc la fiecare 120 zile. Renovarea permanentă a hematiilor eliberează în fiecare zi 20 mg de fier. Cea mai mare parte este recuperată și și remisă hematiilor în formare din măduva osoasă. Se poate spune că organismul este „foarte econom în fierul său „. Capacitatea de absorbție, ca și cea de eliminare, este limitată.
Articol editat de cristina.rusu, 25 aprilie 2020, 13:09 / actualizat: 27 aprilie 2020, 12:51
Fierul nu este sintetizat de organism și de aceea este necesar un aport exogen corespunzător realizat atât prin consumul unor alimente cu conținut bogat de fier, cât și prin utilizarea suplimentelor alimentare.
Chiar dacă metabolismul fierului se efectuează într-un ciclu închis, există pierderi fiziologice care trebuie compensate prin aporturi adecvate. La persoanele adulte pierderile sunt legate de descuamarea celulelor cutanate, a celor intestinale, eliminarea urinară. La femei, de la vârsta pubertății până la menopauză, la pierderile sus menționate se adaugă cele legate de hemoragiile menstruale, în medie pierzându-se 0,56 mg de fier pe zi. Astfel, necesitățile de fier sunt mai mari la femei, în special de vârstă fertilă. Necesitățile de fier cresc considerabil la femeile gravide, acesta fiind necesar pentru constituirea țesuturilor fătului, formarea placentei, creșterea masei eritrocitelor. Femeile care au rezerve slabe de fier la începutul sarcinii trebuie să își suplimenteze aportul alimentar cu suplimente de fier. De asemenea, femeile care alăptează trebuie să își asigure cantitatea optimă de fier.
Necesitățile în fier sunt crescute și la sugar. Acesta își triplează greutatea pe parcursul primului an de viață, ceea ce înseamnă triplarea masei sangvine, a ficatului, masei musculare. La persoanele în vârstă problema necesității de fier este legată de alimentație și diminuarea absorbției.
Cuprul, cobaltul, manganul și vitamina C sunt necesare pentru ca fierul să poată fi asimilat. Fierul este indispensabil pentru metabolizarea vitaminelor B. Acest mineral ajută în procesul de creștere. Mărește rezistența la îmbolnăvire. Preîntîmpină oboseala. Vindecă și previne anemiile cauzate de carențele de fier. Asigură culoarea sănătoasă a pielii. Fierul este necesar în procesele de oxidoreducere, de acest element depinzând în cea mai mare măsură cantitatea de oxigen care ajunge la creier, inimă, ficat, mușchi și alte țesuturi.
La copii, semnele carenței de fier se manifestă prin scăderea capacității de concentrare și a memoriei, ducând la reducerea treptată a nivelului intelectual. Lipsa fierului din organism poate determina, de asemenea, fragilitatea părului și a unghiilor, descuamarea tegumentelor, stări de oboseală și amețeli. Un aport suplimentar de fier este necesar și la persoanele care consumă cantități mari de cafea sau ceai. Capacitatea de absorbție a fierului de către organism este diminuată și de fosfolipidele din ouă, de fitații din grâul măcinat.
Surse naturale de fier sunt: fasolea uscată, mazărea, grâul integral, prunele, carnea, verdețurile.
Administrarea fierului sub formă de suplimente este recomandată sub formă de chelați. În general este disponibil în formule de multivitamine și minerale, în doze de 2 mg.
Vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrînețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.