De când datează regimurile alimentare?
Grecii şi romanii erau conştienţi de legătura dintre alimentaţie, exerciţiile fizice şi starea de sănătate. De fapt, cuvântul grecesc diatia a dat termenul de dietă astăzi, însemnând iniţial un stil de viaţă bazat pe moderaţie şi control. Ideea a fost îmbrăţişată de ascetismul creştin, Sfântul Anton de pildă văzând corpul ca pe un obstacol în calea purităţii spirituale.
Articol editat de cristina.rusu, 26 aprilie 2020, 12:00
În 1474, umanistul italian Bartolomeo Sacchi, cunoscut ca Il Platina, a scris prima carte despre un regim alimentar asemănătoare cu bestsellerurile din ziua de azi. Volumul, care purta titlul De onesta voluptate e valetudine a fost citit, ca urmare a dezvoltării tiparului, în toată Europa, iar înalta societate a dezvoltat o adevărată obsesie faţă de recomandările sale privind gastronomia şi sănătatea. Această operă a fost urmată de o carte scrisă de Luigi Cornaro, un aristocrat veneţian care, dezgustat de lipsa de moderaţie a vieţii sale, a revenit la principiile greceşti, a adoptat o alimentaţie frugală şi… a trăit 100 de ani!
Progresele din domeniul medicinei au adus şi o abundenţă de cărţi care ne propun diverse şi felurite regimuri alimentare. Odată cu descoperirea vitaminelor şi a celorlalţi nutrienţi, au apărut şi dietele care aveau în centru câte-un element specific al acestor valori nutriţionale. În 1918, Lulu Hunt Peters a publicat o lucrare în care punea accent pe valoarea calorică a alimentelor, încurajându-şi cititoarele să nu consume mai mult de 1200 de calorii pe zi. Pentru a pune în perspectivă: astăzi nutriţioniştii recomandă între 1600-2500 de calorii pe zi, în funcţie de sex, vârstă şi activitate fizică.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.