Efectul cafelei asupra papilelor gustative
Cafeaua modifică senzaţiile receptorilor de gust
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 aprilie 2020, 12:00
Oamenii de ştiinţă au constatat că după ce au băut cafea, mirosul nu a fost afectat, însă nu acelaşi lucru se poate spune şi despre gust. După consumul de cafea, oamenii devin mai sensibili la alimentele dulci şi mai puţin sensibili la cele amare. Pentru a se exclude influenţa cofeinei, experimentul a fost repetat şi cu cafea decofeinizată, dar rezultatele au fost aceleaşi. Se presupune că efectul se datorează ingredientelor amare din cafea. Astfel se explică şi motivul pentru care amatorii de cafea preferă ciocolata neagră, al cărei gust devine mai „moale”, deoarece gustul amar este mai estompat, în timp ce gustul dulce devine mai evident. Autorii studiului subliniază că influenţa cafelei asupra receptorilor de gust a fost de scurtă durată, iar modificarea s-a simţit doar atât timp cât au băut cafea.
Ei cred că datele studiului pot favoriza reducerea conştientă a zahărului şi caloriilor din alimente, ceea ce va fi de ajutor pentru persoanele supraponderale şi care suferă de diabet.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.