Personalitatea zilei: Mary Wollstonecraft [AUDIO]
Mary Wollstonecraft a venit pe lume într-o familie destul de bine situată financiar. Tatăl ei şi-a risipit însă averea în diverse acţiuni de speculă, iar frustrarea subsecventă l-a făcut să aibă probleme cu alcoolul. În adolescenţă, Mary obişnuia să doarmă în faţa uşii mamei sale, pentru a o proteja de atacurile violente ale capului familiei. A plecat de acasă la 17 ani şi s-a angajat ca doamnă de companie a unei văduve bogate, era însă o poziţie de servitute care nu o caracteriza, trebuind să facă faţă dispoziţiei irascibile a angajatoarei sale.
Articol editat de cristina.rusu, 27 aprilie 2020, 06:00 / actualizat: 27 aprilie 2020, 8:14
A lucrat ca guvernantă la o familie din Irlanda. Prezenţa ei a fost inspiratoare pentru copiii pe care i-a îngrijit, una dintre fetiţe, Margaret King, declarând mai apoi că influenţa lui Mary Wolstonecraft a ajutat-o să-şi elibereze mintea de superstiţii. Experienţa sa din această perioadă a transpus-o în singura sa carte pentru copii, intitulată Poveşti originale din viaţa reală. A decis să urmeze o carieră de scriitoare, o hotărâre periculoasă, în contextul în care femeile nu se prea puteau întreţine din scris. Era însă extrem de frustrată de ideea că o fată era educată să fie decorativă şi atât, lăsată apoi fără vreun mijloc de a-şi câştiga existenţa. A fost ajutată de un editor din Londra şi, după ce a învăţat franceza şi germana, se întreţinea traducând din aceste limbi. A început să publice recenzii în gazete literare şi să frecventeze cercuri intelectuale mai înalte, intrând în polemici cu marii oameni ai statului.
Cea mai cunoscută carte a lui Mary Wollstonecraft a fost un tratat despre drepturile femeilor, în care prezenta felul în care, lipsite de educaţie, acestea erau forţate într-un statut de servitute, reproşându-li-se mai apoi inferioritatea intelectuală. A murit în 1797, imediat după naşterea fiicei sale, scriitoarea Mary Shelley.
Andrea Nagy
Foto: wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.