Personalitatea zilei: Ovid S. Crohmălniceanu [AUDIO]
Ovid S. Crohmălniceanu a venit pe lume la Galaţi, în 1921, la naştere purtând numele de Moise Cohn. A studiat la Facultatea de Politehnică din Bucureşti şi a obţinut o diplomă de inginer, pe care nu a folosit-o niciodată. A debutat în publicaţii de stânga, iar după instaurarea regimului comunist a colaborat la principalele reviste sprijinite de Ministerul Culturii, cum ar fi Contemporanul sau Viaţa românească, o publicaţie cu tradiţie, fondată de G. Ibrăileanu. Începuturile sale literare au fost oarecum marcate de ideologia noului regim, Ovid S. Crohmălniceanu publicând de pildă studii în care condamna autorii de avangardă ai perioadei interbelice, considerându-i duşmani ai realismului socialist.
Articol editat de cristina.rusu, 28 aprilie 2020, 06:00 / actualizat: 28 aprilie 2020, 8:50
A predat, timp de 43 de ani, la Facultatea de Litere din Bucureşti, iar în paralel a condus, timp de 2 decenii, cenaclul Junimea, frecventat de autori precum Mircea Cărtărescu sau Mircea Nedelciu. Este cunoscut astăzi pentru opera sa de sinteză critică a istoriei literaturii române din perioada interbelică, dar a scris şi nenumărate prefeţe pentru autori precum Mihail Sadoveanu, Gellu Naum sau Camil Petrescu: aşadar scriitori radical diferiţi, cărora le-a recunoscut însă, cu onestitate, valoarea literară.
În 1992 şi-a mutat domiciliul la Berlin, unde a continuat să predea sporadic un seminar de literatură română contemporană. A încetat din viaţă în 28 aprilie 2000.
Andrea Nagy
Foto: wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.