Pentru că ne aflăm imediat după sărbătoarea Paștilor, perioada în care ne-am încărcat organismul cu tot felul de așa- zise bunătăți (alimente bune la gust dar nu neapărat și sănătoase) consider că este timpul să ne apucăm de purificarea organismului cu LEURDĂ și URZICĂ.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
29 aprilie 2020, 06:00 / actualizat: 29 aprilie 2020, 7:34
Pentru că ne aflăm imediat după sărbătoarea Paștilor, perioada în care ne-am încărcat organismul cu tot felul de așa- zise bunătăți (alimente bune la gust dar nu neapărat și sănătoase) consider că este timpul să ne apucăm de purificarea organismului cu LEURDĂ și URZICĂ.
Leurda cu denumirea latină de ALLIUM URSINUM și care în termeni populari se mai numește aiul cioresc sau aiul de pădureși crește în regiunile de deal și munte prin tufișuri în locuri umede și răcoroase are un rol extraordinar de purificare a sângelui. Este bine să se consume în special crudă sub formă de salată, singură sau în amestec cu salată verde, spanac crud dar și în supe sau alte mâncăruri în funcție de preferințe și obiceiuri. În concluzie ceea ce contează cel mai mult este să o introducem în alimentația noastră zilnic 3-4 săptămâni, înainte de înflorire, datorită calităților de excepție pentru sănătatea noastră.
ATENȚIE: datorită asemănării frunzelor poate fi confundată cu frunzele de lăcrimioare! Mirosul de usturoi o deosebește în mod special.
Leurda este mult mai activă decât usturoiul în acțiunea de purificare a sângelui, ficatului, vezicii biliare, stomacului și intestinelor fiind mult mai bine tolerată de organism, datorită efectelor sale antiseptice, bactericide (omoară microbii), antitoxice (curăță sângele de toxine), diuretice și de eliminare a acidului uric pentru cei suferinzi de hiperuricemie (gută), hemostatice, antisclerotice (previne îmbătrânirea și reduce colesterolul), vermifuge (omoară viermii intestinali chiar limbricii), combate anxietatea, depresia, insomnia, previne accidentele vasculare prin efect hipotensiv de fluidificare a sângelui și acțiune antitrombotică (împiedică formarea cheagurilor de sânge). Virtuțiile acestei plante sunt mult mai multe, așa că nu stați pe gânduri, începeți să folosiți leurda sub forma de frunze primavara si sub formă de tinctură din bulbi sau frunze tot timpul anului și nu veți regreta.
Da, ați auzit bine, bulbi. Bulbii sunt de dimensiunea boabelor de orez, culesul lor este foarte anevoies dar foarte recompensant. Eu îi sotez în puțin unt, apoi sting cu puțină zeamă de lămâie și mă bucur de o porție de energie.
Urzica este plantuța cu care ne-a binecuvantat D-zeu dar numai cu condiția că o folosim, datorită efectelor sale miraculoase asupra sănătății. Pentru că toată lumea o cunoaște nu are nevoie de o prezentare specială. Aș enumera virtuțiile acestui dar divin : detoxifică organismul, crește imunitatea, fluidifică sângele, remineralizează și vitaminizează organismul, activează procesul de formare a elementelor sângelui ( leucocite, trombocite, etc), stimuleaza metabolismul și secreția biliară , pancreatica și intestinală, are efecte bactericide, are efecte hipoglicemiante, datorită efectului diuretic elimină deșeurile toxice din organism cum ar fi acidul uric responsabil de crizele de gută determinate de o încărcare cu exces de carne și purine (se găsesc în cantități mari în carnea de vitel, miel, și în toate măruntaiele animalelor). Șirul efectelor benefice este departe de a fi epuizat deoarece acționează la nivelul întregului organism, dar de toate aceste efecte deosebite putem beneficia doar folosind-o mai cu seamă primăvara, dar și tot timpul anului sub formă de preparate, în funcție de inventivitatea noastra, singură sau în combinație cu alte alimente din locuri nepoluate având în vedere că crește peste tot. Poate fi folosită intern și extern sub formă de ceai.
Vă doresc multă sănătate și nu uitați că natura este cea care ne poate reda bucuria de a trai în liniște , pace și armonie cu tot ce ne înconjoară, consumați plante din flora spontană, e important.
Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitpare la o nouă ediție a rubricii Felia de Cluj.