Sesam deschide cartea: Corigent la limba română
Minulescu a publicat cartea în 1928, pe când avea 47 de ani. Cuprins de nostalgie, își povestește copilăria și adolescența petrecute la Pitești și la Slatina, apoi transferul la un pension din București, dar și primii ani de studenție la Paris.
Poetul declară că nu știe să scrie romane pentru că-i lipsește rigoarea unui gen literar atât de pretențios, așa că adună mai multe amintiri și personaje pe care ni le prezintă în stilul minuțios pe care i-l știm din poezii.
Copilăria și adolescența în Piteștiul natal, micul târg în care toată lumea cunoștea pe toată lumea și în care clasele sociale erau despărțite de bariere invizibile imposibil de înlăturat. Dacă erai născut servitor n-aveai nici o șansă să-ți depășești condiția, nu ți se permitea nici măcar să te plimbi în grădina publică din centrul orașului. Un oraș în care veștile se răspândeau cu repeziciune și în care era imposibil să scapi de bârfele vecinilor și rudelor.
Suferințele provocate de prima dragoste, de cele mai multe ori indiferentă și nepăsătoare, problemele la școală, profesorii rigizi, care nu acceptă puncte de vedere diferite de cele scrise în manuale. Tinerii acelor vremuri îl știau pe de rost pe Eminescu și citeau cu înfrigurare tânărul Werther și Manon Lescaut.
Cartea lui Ion Minulescu mi s-a părut un minunat pastel al vieții de la începutul secolului XX, nu doar la Pitești și București, dar și la Paris.
Pentru că înscris în anul întâi la Facultatea de Drept, autorul nimerește în mijlocul boemei franceze, frecventează cafenele celebre și bate străduțele din Cartierul Latin. Nu are vreme de examene, dar ce importanță mai are școala, când viața se arată în toată bogăția ei pentru tânărul plecat să o descopere.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 mai 2020, 06:00 / actualizat: 1 mai 2020, 8:51
”Corigent la limba română” nu are farmecul altor cărți pentru adolescenți din epocă, dar este ca o cortină care se ridică peste o lume apusă, simplă și plină de candoare.
În săptămânile care urmează vă propun să descoperim împreună și alte romane pentru adolescenți din literatura română de secol XX.
Text/foto: Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.