Porția de sănătate: Iodul și cromul
Aceștia sunt importanți în creșterea și dezvoltarea creierului și a sistemului nervos central începând cu săptămâna a 15-a de gestație și până la vârsta de 3 ani.
Hormonii tiroidieni influențează metabolismul carbohidratilor, al lipidelor, proteinelor, vitaminelor și mineralelor. La adulți, o cantitate insuficientă de iod poate determina creșterea în greutate și duc lipsa de energie.
Articol editat de cristina.rusu, 2 mai 2020, 00:00 / actualizat: 5 mai 2020, 12:39
Conținutul de iod din alimente depinde de factorii de mediu. În unele regiuni ale lumii, printre care și România, mediul este sărac în iod. În aceste condiții, glanda tiroidă se hipertrofiază și apare gușa endemică.
Prevenirea tulburărilor induse de deficitul de iod se face prin adăugarea acestuia în sarea de bucătărie, care este accesibilă și consumată de cea mai mare parte a populației. Această măsură a fost adoptată în Elveția în 1923 și apoi preluată și de alte țări.
Aportul zilnic în iod recomandat de OMS este de 150 de mcg pentru adulți și 175-200 mcg pentru gravide și mame care alăptează.
Iodul ajută la arderea excesului de grăsimi, contribuie la procesul de creștere, are efect energizant, mărește capacitatea mentală, asigură sănătatea părului, a unghiilor, pielii și dinților. Surse naturale de iod sunt: varecul (o alga brună marină), alimentele de proveniență marină, sarea de mare.
Varecul sau kelpul este o algă marină deosebit de bogată în vitamine și minerale. Contribuie la refacerea membranei celulare, ajută la buna funcționare a sistemului digestiv, detoxifică organismul și datorită conținutului ridicat de iod, contribuie la buna funcționare a tiroidei.
Dacă obișnuiți să mâncați cantități mari de varză crudă, probabil că înregistrați deficit de iod, fiindcă anumite substanțe din varză împiedică eficienta utilizare a iodului în organism.
Supliment de iod este disponibil în formule de multiminerale și multivitamine în doze de 0,15 mg.
Cromul contribuie, alături de insulină, la metabolizarea zaharurilor . Cantitatea de crom din organism scade proporțional cu înaintarea în vârstă, precum și în urma activităților fizice intense. Lipsa cromului crește sensibilitatea la glucide și poate duce la creșterea nivelului de colesterol sangvin și a susceptibilității pentru bolile cardiovasculare.
În cazul sportivilor, lipsa cromului reduce randamentul fizic și împiedică dezvoltarea musculaturii. Simptomele carenței de crom se accentuează la persoanele care consumă alimente cu conținut mare de zahăr sau fructoză. Se poate ajunge la o pierdere de crom de până la 300% din cauza consumului crescut de zahăr.
Experimentele realizate pe animale au demonstrat că aportul insuficient de crom încetinește dezvoltarea organismului, contribuie la scurtarea duratei de viață și favorizează instalarea impotenței, în timp ce consumul unor suplimente alimentare cu conținut de crom a condus la rezultate remarcabile.
Cromul este util și diabeticilor, în special în fazele incipiente ale bolii, dar nu poate substitui insulina sau antidiabeticele orale. Deoarece participă la metabolismul glucozei, intensifică efectul insulinei, reglementează distribuția internă a energiei, stabilizează concentrația glucozei sanguine, facilitează asimilarea aminoacizilor, accelerează metabolismul proteinelor și intensifică majoritatea proceselor metabolice. Cromul sporește capacitatea de muncă și de regenerare a organismului.
Datorită efectului de încorporare a proteinelor în țesutul muscular, cromul este foarte eficient și în cazul sportivilor, deoarece dezvoltă musculatura și reduce cantitatea de grăsimi.
Nu s-a stabilit necesarul standard, dar doze de 50-200 mcg sunt indicate pentru adulți.
Surse naturale sunt: ficat de vițel, germeni de grâu, drojdie de bere, carne de pui, ulei de porumb, scoici.
Alături de un regim alimentar corespunzător și puțină mișcare, suplimentele alimentare cu crom pot contribui la atingerea greutății ideale și păstrarea acesteia, atât în cazul sportivilor, cât și a persoanelor care țin cură de slăbire.
Vă doresc tinerețe fără bătrînețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.