Prima pagină » Diverse » Reducerea poluării aerului ar putea salva până la 11 mii de vieți în Europa
Reducerea poluării aerului ar putea salva până la 11 mii de vieți în Europa
Foto: MabelAmber/Pixabay
Un studiu efectuat de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), un organism independent de cercetare, a decretat că reducerea semnificativă a poluării aerului cauzată de măsurile de limitare a coronavirusului, ar putea salva până la 11.000 de vieți în Europa.
Articol editat de cristina.rusu,
3 mai 2020, 06:00 / actualizat: 3 mai 2020, 7:55
Un studiu efectuat de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), un organism independent de cercetare, a decretat că reducerea semnificativă a poluării aerului cauzată de măsurile de limitare a coronavirusului, ar putea salva până la 11.000 de vieți în Europa.
Măsurile de combatere a epidemiei au dus la o scădere masivă a economiei europene, reducând cu 40% producția de electricitate a centralelor de cărbune și cu aproape o treime consumul de petrol. Poluarea aerului a scăzut, concentrațiile de dioxid de azot (NO2) și particulele fine PM2,5 au scăzut cu 37% și respectiv cu 10%. Țările care ar fi obținut cele mai mari beneficii sunt Germania, unde, conform proiecțiilor, scăderea nivelului de poluare ar putea evita 2.083 de decese, Regatul Unit (1.752), Italia (1.490), Franța (1.230) și Spania (1.081).
Îmbunătățirea calității aerului ar putea avea și alte efecte benefice asupra sănătății, respectiv mai puţine cazuri de astm în rândul copiilor (-6.000) și mai puține vizite la camera de urgență pentru atacuri de astm (-1.900).
În alte zone ale lumii, beneficiile măsurilor de izolare ar putea fi chiar mai mari decât cele înregistrate în Europa, potrivit celor declarate pentru AFP de Lauri Myllyvirta, principalul autor al studiului.
Analiza are în vedere condițiile meteorologice, emisiile și datele disponibile privind impactul poluării aerului asupra sănătății.
În China, de exemplu, NO2 și PM2.5 au scăzut cu 25% și respectiv cu 40% în perioada de maximă izolare. Ceea ce înseamnă că ar putea fi evitate chiar mai multe decese, a spus Myllyvirta.
Potrivit unui studiu publicat luna trecută, poluarea aerului reduce speranța de viață cu trei ani și provoacă anual 8,8 milioane de decese premature.
Estimările Organizației Mondiale a Sănătății sunt mai puțin pesimiste (4,2 milioane de decese premature), însă cercetări recente sugerează că estimările OMS subestimează impactului bolilor cardiovasculare.
Analiza noastră evidențiază beneficiile enorme pe care le-am putea obține pentru sănătatea publică și calitatea vieții prin reducerea rapidă a utilizării combustibililor fosili într-un mod durabil, a spus Lauri Myllyvirta.
Aceste elemente ar trebui să ghideze guvernele în implementarea pachetelor de stimulare pentru economiile lor, a remarcat Maria Neira de la OMS, ca răspuns la studiu, adăugând: Atunci când, într-un final ne vom scoate măștile, vrem să continuăm să respirăm aer curat.
RADOR
Foto: MabelAmber/Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.