Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare sunt neconstituționale (UPDATE)
Juriştii atrag, însă, atenţia că amenzile nu se anulează în mod automat, ci trebuie contestate în instanţă.
Articol editat de Andreea Leonid, 6 mai 2020, 17:28 / actualizat: 7 mai 2020, 9:45
Premierul Ludovic Orban consideră că decizia judecătorilor este una politică.
Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Florin Câţu, afirmă că rolul amenzilor mari date celor care nu au respectat ordonanţele militare nu a fost de a aduce bani la buget, ci de a reduce riscul raspândirii epidemiei.
El a precizat, la un post de televiziune, că, oricum, puţine dintre ele au fost plătite. Liderii PSD şi ALDE au cerut Guvernului să ia rapid măsuri pentru ca instanţele să nu fie blocate cu sute de mii de procese de contestare a amenzilor, în urma deciziei CCR.
În caz contrar, ei spun că vor găsi o soluţie legislativă în Parlament, prin care amenzile date în perioada stării de urgenţă să fie anulate.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Curtea Constituțională a declarat neconstituțională ordonanța de urgență prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare.
Forul a admis că ordonanța nu este clară și previzibilă, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate.
Decizia CCR nu anulează automat amenzile date, aceastea trebuie contestate în instanță de către cei care au fost amendați.
De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.