65% din lucrările de extindere de la Spitalul Județean din Oradea au fost executate
Prin proiectul demarat în ianuarie 2019, se extinde latura estică a corpului B al Spitalului, cu un corp de clădire cu regim de înălțime Demisol, Parter şi Etaj. Lucrările constau în amenajări în clădirea existentă pe 985,30 mp și extinderea demisolului, parterului și etajului I cu 4.899,82 mp, din care 357,85 mp o terasă circulabilă.
Articol editat de cristina.rusu, 7 mai 2020, 09:20
Prin proiectul demarat în ianuarie 2019, se extinde latura estică a corpului B al Spitalului, cu un corp de clădire cu regim de înălțime Demisol, Parter şi Etaj. Lucrările constau în amenajări în clădirea existentă pe 985,30 mp și extinderea demisolului, parterului și etajului I cu 4.899,82 mp, din care 357,85 mp o terasă circulabilă.
Totodată, vor exista două zone de acces a personalului în clădirea extinsă, pe latura nordică și pe latura estică.
La primul nivel, se extinde actuala unitate de primire a urgențelor și se realizează noul acces pentru ambulanțe și autovehicule speciale de transport victime multiple, platforma carosabilă dedicată inclusiv staționării acestora.
Este zona de acces a pacienților și aparținătorilor, registratura, zona de decontaminare, resuscitare, izolator, grupuri sanitare. Lângă al doilea acces în clădire sunt organizate vestiarele pentru personalul medical și pacienți.
Pe latura sudică (înspre punctul termic) sunt amenajate camerele de gardă, camera consultații, sala de gipsare, depozite materiale, decontaminare instrumente, camera pentru telemedicină, toate așezate în imediata vecinătate a zonei de tratament a pacienților, a sălilor de triaj și urgențe minore și majore, zona supraveghere bolnavi critici și necritici.
Tot aici au fost prevăzute sălile de radiologie, computer tomograf.
La nivelul parterului, se realizează structura, închiderile exterioare și conexiunea la instalațiile clădirii, compartimentarea și dotarea cu echipamente medicale realizându-se prin alte proiecte derulate de Spitalul Județean.
Pe acest palier se propune într-o etapă ulterioară amenajarea zonei de laborator pentru analize, zona de farmacie a spitalului și zona de sterilizare materiale, cu asigurarea accesului din curtea interioară de serviciu a Spitalului.
La ultimul nivel al extinderii – etajul I – se realizează un amfiteatru pentru 175 de persoane şi a unei zone de vestiare pentru 200 de persoane, o sală de curs pentru 30 de persoane, destinate studenților și rezidenților.
Pe suprafața nouă propusă se va amenaja zona administrativă a UPU, cu secretariat și patru birouri, depozite, camera tehnică pentru echipamentele de utilități.
Între clădirea nouă și cea existentă se va amenaja o terasă verde.
Finisajele interioare și exterioare ale clădirii vor fi specifice unor unități spitalicești moderne. S-a urmărit limitarea pierderilor de căldură în exploatare şi reducerea consumului de energie. Se va utiliza sursa de energie regenerabilă, cu sistem de încălzire în pardoseală. Căldura din subteran este captată prin intermediul unui sistem de spirale introduse în piloți, realizate odată cu armăturile acestora. Termoizolarea se realizează cu vată bazaltică, compartimentare pe structură ușoară.
Contractul de lucrări are o valoare de 21.224.468,71 lei fără TVA. 51,3% din lucrări sunt cofinanțate de Ministerul Sănătății în cadrul proiectului intitulat Reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar, împrumut BIRD (Banca Mondială) nr. 8362RO. Municipiul Oradea contribuie cu 48,7% din valoarea lucrărilor.
După finalizarea lucrărilor din acest contract, care are o durată de execuţie de 24 de luni, Municipalitatea va continua investițiile la Spitalul Județean: pentru extinderea pe latura vestică a ambulatoriului și reabilitarea termică a corpului principal de clădire în baza a două finanțări prin Programul Operațional Regional, respectiv prin fonduri RO-HU: un computer tomograf, un AngioCT, un SpectCT, un sistem de telemedicină, un aparat radiologie și o ambulanță. Spitalul Clinic Județean, la rândul lui, a obținut o finanțare din fonduri transfrontaliere pentru achiziționarea unui laborator robotizat, unic în țară într-un spaţiu public.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.