A fost poet, muzician şi eseist, un mare reformator al literaturii ţării sale. A fost primul non-european care, în 1913, a câştigat Premiul Nobel pentru literatură, iar imnul statului Sri Lanka se bazează pe versurile sale. Vorbim astăzi despre scriitorul bengalez Rabindranath Tagore, născut în 7 mai 1861.
Articol editat de cristina.rusu,
7 mai 2020, 06:00 / actualizat: 7 mai 2020, 7:33
A fost poet, muzician şi eseist, un mare reformator al literaturii ţării sale. A fost primul non-european care, în 1913, a câştigat Premiul Nobel pentru literatură, iar imnul statului Sri Lanka se bazează pe versurile sale. Vorbim astăzi despre scriitorul bengalez Rabindranath Tagore, născut în 7 mai 1861.
Cei 13 copii ai Familiei Tagore au fost crescuţi în mare parte de către servitori: o situaţie deloc neobişnuită în India colonială şi întâlnită, pe alocuri, chiar şi acum. Tatăl său era puternic implicat în renaşterea culturii bengali, patrona aşadar reviste literare şi spectacole, ori invita în propria sa casă artişti de la care copiii săi să înveţe muzica indiană clasică. Această apropiere de artă şi-a spus mai târziu cuvântul: mai mulţi dintre fraţii lui Tagore au devenit, la rândul lor, scriitori sau filosofi. A fost înscris la studii de drept în Marea Britanie, dar îi displăcea profund educaţia formală, preferând să-şi petreacă serile la reprezentaţii ale pieselor lui Shakespeare. A fost pozitiv impresionat de caracterul plin de viaţă al muzicii irlandeze şi scoţiene, s-a întors aşadar în India fără diplomă, dar hotărât să lase în urmă opere care să îmbine cele mai bune elemente ale culturii occidentale şi a ţării sale.
În 1890 a preluat administrarea domeniilor familiei, aflate pe un teritoriu care astăzi aparţine de Bangladesh. Şi-a luat o soţie de 10 ani (iarăşi o practică comună în India) şi, din punct de vedere cultural, a început cea mai productivă perioadă a vieţii sale. A publicat poezii şi povestiri, care au devenit foarte populare în Bengal, dar au rămas mult timp necunoscute dincolo de graniţele regiunii. A fondat un ashram, un fel de şcoală proprie, combinată cu o casă de rugăciune. În 1913, când i-a fost acordat Premiul Nobel pentru literatură, puţine din operele sale erau traduse în limba engleză, dar Academia Suedeză a apreciat stilul idealist, accesibil pentru occidentali a versurilor sale.
La fel ca Gandi, Tagore a dorit independenţa Indiei, concepţia acestuia i se părea însă extremă, având ca efect secundar declinul cultural şi administrativ. A fost preocupat de conştiinţa de castă mult prea intensă, care condamna grupuri întregi de oameni la o adâncă servitute şi a reuşit să obţină ca într-unul din temple să fie primiţi şi reprezentanţii grupului Dalit, puternic ostracizaţi. În ultimii ani de viaţă, Rabindranath Tagore a devenit fascinat de legile ştiinţei: lucrările sale din această perioadă, deşi în esenţă poetice, vorbesc despre fizică şi astronomie, arătând cât de artificială este de fapt dihotomia stabilită între aceste două domenii.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.