Polul nord magnetic al Pământului se deplasează cu viteză spre Siberia
Acest pol magnetic Nord se deplasează, în timp.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 7 mai 2020, 18:00
Polul nord magnetic se deplasează cu aproximativ 55 de kilometri pe an. A trecut în 2017 de linia internațională a datei, linia de demarcație care separă două date calendaristice consecutive, iar acum părăsește zona Arctică a Canadei, și se îndreaptă spre Siberia.
La începutul secolului 19, el era în nordul Canadei, mişcându-se încet spre o latitudine mai mare. Apoi, în anii 1990, el a trecut peste Arctic, spre Rusia. Echipa care a descoperit această mişcare, care lucrează la Universitatea Leeds, urmăreşte anumite modificări ale fierului topit din nucleul exterior al Pământului, dinamul ce creează şi susţine acest câmp magnetic. Aceasta a afirmat că mişcarea este explicată prin „competiţia dintre două bule magnetice” din nucleul exterior.
Această schimbare constantă creează probleme busolelor din smartphone-uri, dar și unor electrocasnice. Atât avioanele, cât și navele se ghidează în funcție de polul nord magnetic, deși folosesc această metodă drept una de rezervă. Navigarea prin GPS nu este afectată, întrucât datele sunt transmise prin sateliți.
RADOR
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.