Cheltuieli mai mari și pacienți mai puțini la cabinetele stomatologice [AUDIO]
În cazul triajului epidemiologic obligatoriu, se va ține cont de temperatura măsurată la intrarea în cabinete și policlinici, dacă pacientul a avut vreun contact cu o persoană infectată cu COVID și dacă a călătorit în afara țării, în ultimele 30 de zile. Programările vor fi făcute la intervale de 2 ore astfel încât personalul medical și cel administrativ să poată interveni pentru dezinfectarea spațiilor, exclusiv cu soluții biocide pe bază de alcool, clor sau peroxid de hidrogen.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 8 mai 2020, 13:40
Personalul medical este obligat să poarte echipament de protecție, nu vor putea fi primiți pentru consultație și tratament pacienții simptomatici, cu probleme respiratorii și febră. Toți pacenții vor purta măști de protecție la intrarea în cabinete și ambulatorii și vor folosi soluțiile de dezinfectat puse la dispoziție de către personalul cabinetelor. În cazul cabinetelor medicale care funcționează în spații ale spitalelor, acestea trebuie să asigure intrare diferită de cea a pacienților spitalului.
Cu o zi înainte de programarea la stomatolog se va face triajul telefonic al pacienților. Clientul este trecut prin chestionarul standard pentru coronavirus și informat să nu vină la dentist însoțit. Pacientul își trage botoșei peste încălțămintea de stradă, pulverizează pe mâini dezinfectant, își pune mănuși și i se ia temperatura pe frunte cu un termometru no-touch. Dacă totul e bine, așteaptă intrarea în cabinet. Odată început tratamentul, cu ușa închisă, nimeni nu intră și nimeni nu iese, pentru a nu antrena în afara încăperii particule de salivă. Acestea sunt regulile.
Pentru respectarea lor, medicii stomatologi sunt nevoiți să facă investiții suplimentare și să reducă numărul de programari spune Mihai Vlăduțiu, medic stomatolog în Cluj-Napoca.
Așadar, este mai mult ca sigur că tarifele practicate de stomatologi vor crește, în perioada următoare. Pe de-o parte sunt banii investiți în echipamentele de protecție, iar pe de alta, prețurile tot mai mari de achiziție a acestora. Pentru a veni în sprijinul pacienților, dar și al medicilor stomatologi și nu numai, autoritățile ar putea plafona prețurile materialelor de protecție nu doar obligatorii pentru unitățile sanitare, ci și foarte necesare.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.