Sesam deschide cartea: Invitația la vals, de Mihail Drumeș
Am citit romanul ”Invitația la vals” de Mihail Drumeș, în adolescență și mi-a fost greu să-l uit. Ba chiar îmi aminteam destul de bine povestea, atunci când am recitit-o ca să v-o pot recoamnda și vouă.
Articol editat de cristina.rusu, 8 mai 2020, 06:00 / actualizat: 8 mai 2020, 7:09
A fost publicat în 1936 și a cunoscut un succes răsunător: a apărut în peste 30 de ediții.
În anul 2014 Editura Art a reeditat ”Invitația la vals”.
Cartea vorbește despre povestea de dragoste dintre doi tineri bucureșteni: Micaela și Tudor.
Ea este orfană, studentă la filologie și locuiește împreună cu sora mai mare într-o cameră cu chirie. El este doctorand în drept și pe cale să devină avocat cu perspectiva unei cariere strălucitoare.
El este un ușuratic și un cuceritor. Ea, frumoasă, modestă și retrasă, rezistă multă vreme încercărilor lui de a o cuceri.
El își propune să-i scrie câte o scrisoare în fiecare zi. La cea de-a 31-a epistolă, ea cedează.
Urmează o poveste de dragoste scrisă cu multă pasiune și cu întorsături neasteptate. Cu o călătorie surpriză la mare, dar și cu o croazieră până la Istanbul.
Mihail Drumeș scrie bine, firul epic nu trenează deloc, nu șovăie, iar cele două persoanaje sunt coerente și convingătoare de la început până la sfârșit.
Este multă emoție în această poveste de iubire, multă bucurie, dar și multă suferință.
În plus, citind cartea asta clasică în vremea telefonului mobil și a mesajelor pe chat și whatsapp este un excelent medicament. Un mod de a vedea viața altfel, de a trăi cu pasiune mai simplu, de a găsi bucurie în mărunțișuri și ne reamintește ce valoare fantastică are cuvântul scris cu mâna pe hârtie.
Recitind ”Invitația la vals” m-a apucat dorul să scriu și să trimit scrisori în modul de odinioară, pe hârtie, cu stiloul, cu plic și timbru.
Cartea este o combinație proaspătă și seducătoare care vă va face să visați la iubirea ideală. Și veți ofta duși pe gânduri multă vreme după ce terminați de citit.
”Invitația la vals” se recomandă tuturor romanticilor care cred în iubire, fie ei adolescenți sau adulți.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.