Ce mai citim: Cât de inteligente sunt păsările?
Și pentru că orașele se liniștiseră în mod miraculos, parcă și păsările prinseseră curaj, cântau cu râvnă și nu se mai ascundeau așa de tare de oameni.
Articol editat de cristina.rusu, 10 mai 2020, 00:00
Cumpărasem cam în urmă cu un an cartea lui Jennifer Ackerman, ”Geniul păsărilor”. Abia acum am ajuns însă să o citesc, cu răbdare și cu uimire. Este un volum de popularizare a științei, scris însă cu talent literar, cu dragoste de natură și cu mult umor.
De altfel, Jennifer Ackerman scrie de peste 30 de ani despre știință și natură și are în portofoliu opt volume, cel mai recent apărut chiar luna acesta și dedicat tot păsărilor. Publică articole științifice în National Geographic, New York Times și în alte reviste americane de prestigiu.
Autoarea spune că dragostea pentru păsări și natură i-a fost insuflată din copilărie de tatăl ei, Bill Gorham. Ieșeau împreună în fiecare week-end dimineața devreme, pentru a prinde corul din zori, adică acel moment magic când păsările cântă pe o mie de voci.
Noi oamenii disprețuim păsările pe nedrept, crezând că inteligența lor nu se ridică la cea a primatelor. Nimic mai fals, spune Jennifer Ackerman. Creierul păsărilor este, într-adevăr, mult mai mic decât al unui cimpanzeu, însă este astfel alcătuit încât realizează lucruri uimitoare.
Din cartea asta splendidă, ”Geniul păsărilor”, aflăm că păsările numără, învață, rezolvă probleme, ascund depozite de hrană, își amintesc locurile unde le-au ascuns chiar și pe o arie de sute de kilometri pătrați și chiar și după mai multe luni de zile. Creierul lor mic poate înmagazina hărți mintale foarte complexe, care ar face de rușine un computer performant. Iar el devine tot mai complex pe măsură ce este exersat. Cu cât un porumbel, de exemplu, va călători mai mult, cu atât mai precise vor fi abilitățile lui de orientare în spațiu. Aici se naște o întrebare, spune Jennifer Ackerman. Ce se întâmplă cu creierul omului atunci când nu mai este folosit pentru orientare, bunăoară, bazându-se exclusiv pe aplicații de telefon sau sisteme de navigație?
Cum se formează cântecul păsărilor, cum își construeisc ele cuiburi, cum își educă puii, cum comunică prin cântec și ce-și transmit prin triluri complicate sunt întrebări la care cercetătoarea americană oferă răspunsuri uimitoare, bazate pe studii științifice aprofundate și care ne lasă cu gura căscată.
În prezent pe pământ există aproximativ 10.400 de specii de păsări, de două ori mai multe decât mamiferele. Iar dacă e să le evaluăm în funcție de capacitatea de a se adapta la mediu, păsările întrec aproape toate vertebratele.
Desigur, cartea nu își propune să facă o ierarhie între viețuitoarele pământului. N-ar servi la nimic.
Ce reușește însă de minune ”Geniul păsărilor” este să ne facă să ne uităm cu un infinit respect și cu admirație la mierlele și măcăleandri care ne cântă primăvara sub balcon.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.