Ascultă Radio România Cluj Live

Cele mai periculoase alimente consumate de om

10. Anadara Granosa (scoica de sânge)

sursă foto: origo.hu

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 mai 2020, 12:00

Nu arată grozav, dar este considerată o delicatesă în zona Pacificului. Scoicile se hrănesc filtrând apa de mare, având o capacitate de 40 de litri pe zi. Pentru că funcţionează practic ca un burete, acest lucru înseamnă că, pe lângă nutrienţi, în carnea scoicilor se acumulează şi poluanţi sau bacterii. 15% dintre cei care consumă această scoică se îmbolnăvesc de hepatită, dizenterie sau febră tifoidă.

9. Fructe de soc

Sunt un ingredient pentru dulceţuri şi tincturi naturiste. Se spune că cele coapte şi fierte nu mai sunt toxice, dar cele verzi pot fi periculoase pentru cei foarte tineri ori foarte în vârstă, cauzând crampe şi diaree.

8. Fugu

Este cel mai periculos peşte comestibil din lume, o delicatesă a bucătăriei japoneze. Carnea sa conţine o neurotoxină de 200 de ori mai periculoasă decât cianura. În Japonia, fugu este gătit doar de bucătarii care au trecut printr-un training special.

7. Broască africană

În multe ţări se consumă picioarele de broască. În română alimentul are chiar un nume eufemistic: pui de baltă! În Namibia există însă o specie de broscuţe care se consumă întregi (literalmente sunt înghiţite). Pielea şi câteva organe ale acestor broaşte conţin o toxină care cauzează insuficienţă renală sau chiar moartea.

6. Meduză Nomura

Poate atinge o lungime de 2 metri şi o greutate de 200 kg, fiind iarăşi o delicatesă japoneză. La fel ca în cazul peştelui fugu, carnea trebuie să fie preparată în mod corespunzător, de către bucătari cu experienţă.

5. Caju

De fapt, punguţele cu caju pe care le găsim în supermarket nu conţin fructe chiar crude. Dacă am mânca boabe de caju proaspăt culese, am avea parte de dureri groaznice.

4. Hakarl

Cei mai mulţi dintre noi cu greu am putea fi convinşi să gustăm carne fermentată de rechin, acesta este însă ingredientul de bază dintr-o delicatesă din Islanda. Hakarl se prepară din carne şi piele de rechin. Problema e că specia folosită nu are rinichi, aşadar singurul mod în care poate să scape de toxine e prin piele. Ca rechinul să fie comestibil, carnea şi pielea sunt puse la fermentat, apoi se conservă prin uscare timp de 6 luni. Teoretic, doar carnea impropriu fermentată poate cauza probleme, un lucru care se întâmplă rar în ziua de azi.

3. Aki

Este cel mai popular fruct din Jamaica, nu-l vom găsi însă pe raftul supermarketului. Aki este extrem de toxic, cauzează crize de vărsături şi chiar moartea. De cele mai multe ori pulpa fructului nu este periculoasă, o mare parte a toxinelor se concentrează în sâmbure.

2. Caracatiţă vie

San-nakji este un aliment popular în Coreea. Practic caracatiţa este pusă în farfurie imediat după ce este ucisă, aşa că nu mai e chiar vie. Tentaculele şi ventuzele animalului se mişcă însă şi după moarte, un lucru care îngreunează înghiţirea.

1. Tapioka

Este o plantă necunoscută la noi, în altă parte însă face parte din alimentaţia de bază. Tapioka este periculoasă doar în stare crudă şi nepregătită corespunzător. În procesul de gătire, rădăcinile plantei sunt curăţate, fierte, uscate, puse la înmuiat şi limpezite. În 2005, 27 de copii dintr-o şcoală filipineză şi-au pierdut viaţa din cauza pregătirii necorespunzătoare a preparatelor din tapioka.

 

Andrea Nagy

Sursă foto: www.origo.hu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Metabolismul este afectat dacă nu luăm micul dejun
Diverse luni, 21 aprilie 2025, 12:00

Metabolismul este afectat dacă nu luăm micul dejun

O alimentaţie sănătoasă este esențială pentru menţinerea unei stări de sănătate bune. Totuşi, la fel de important este şi momentul în...

Metabolismul este afectat dacă nu luăm micul dejun
S-a descoperit o nouă culoare „olo”
Diverse luni, 21 aprilie 2025, 11:30

S-a descoperit o nouă culoare „olo”

O echipă de oameni de știință susțin că au descoperit o nouă culoare, dar aceasta ar fi fost observată doar de cinci persoane și nu poate fi...

S-a descoperit o nouă culoare „olo”
12.000 de exponate la Muzeul Jucăriilor din Nürnberg | VIDEO
Diverse luni, 21 aprilie 2025, 00:00

12.000 de exponate la Muzeul Jucăriilor din Nürnberg | VIDEO

Muzeul jucăriilor din Nürnberg este o adevărată incursiune în istoria și evoluția păpușilor și a jucăriilor, reflectând trecerea prin...

12.000 de exponate la Muzeul Jucăriilor din Nürnberg | VIDEO
Ce se cântă de Paşti în Franţa, Germania sau Anglia?
Diverse duminică, 20 aprilie 2025, 13:00

Ce se cântă de Paşti în Franţa, Germania sau Anglia?

„Hristos a înviat din morţi” se cântă în fiecare biserică ortodoxă din România. Fiecare cultură are însă propria sa voce...

Ce se cântă de Paşti în Franţa, Germania sau Anglia?
Diverse duminică, 20 aprilie 2025, 12:00

Fructele care fac minuni pentru inimă şi rinichi

În sezonul estival, pieţele sunt pline de o varietate de fructe şi legume, fiecare recunoscute pentru calităţile lor unice.   Astfel de...

Fructele care fac minuni pentru inimă şi rinichi
Diverse duminică, 20 aprilie 2025, 11:50

CFR Cluj va juca cu FCSB

CFR Cluj va juca, astăzi, de la ora 20:00, pe terenul formației FCSB, în etapa a cincea a SuperLigii.   Înaintea acestui duel,...

CFR Cluj va juca cu FCSB
Diverse duminică, 20 aprilie 2025, 10:00

Inteligența artificială ar putea ajuta la conservarea cireșilor din Japonia

Înflorirea cireșilor, ‘Sakura’ în japoneză, un eveniment așteptat cu nerăbdare atât de japonezi, cât și de turiști, este...

Inteligența artificială ar putea ajuta la conservarea cireșilor din Japonia
Diverse duminică, 20 aprilie 2025, 00:00

Manichiură rezistentă la apa sărată și nisip

Expunerea la soare, apă sărată și nisip poate afecta aspectul unghiilor tale. O manichiură impecabilă este un accesoriu esențial pentru orice...

Manichiură rezistentă la apa sărată și nisip