Ascultă Radio România Cluj Live

Cele mai periculoase alimente consumate de om

10. Anadara Granosa (scoica de sânge)

sursă foto: origo.hu

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 mai 2020, 12:00

Nu arată grozav, dar este considerată o delicatesă în zona Pacificului. Scoicile se hrănesc filtrând apa de mare, având o capacitate de 40 de litri pe zi. Pentru că funcţionează practic ca un burete, acest lucru înseamnă că, pe lângă nutrienţi, în carnea scoicilor se acumulează şi poluanţi sau bacterii. 15% dintre cei care consumă această scoică se îmbolnăvesc de hepatită, dizenterie sau febră tifoidă.

9. Fructe de soc

Sunt un ingredient pentru dulceţuri şi tincturi naturiste. Se spune că cele coapte şi fierte nu mai sunt toxice, dar cele verzi pot fi periculoase pentru cei foarte tineri ori foarte în vârstă, cauzând crampe şi diaree.

8. Fugu

Este cel mai periculos peşte comestibil din lume, o delicatesă a bucătăriei japoneze. Carnea sa conţine o neurotoxină de 200 de ori mai periculoasă decât cianura. În Japonia, fugu este gătit doar de bucătarii care au trecut printr-un training special.

7. Broască africană

În multe ţări se consumă picioarele de broască. În română alimentul are chiar un nume eufemistic: pui de baltă! În Namibia există însă o specie de broscuţe care se consumă întregi (literalmente sunt înghiţite). Pielea şi câteva organe ale acestor broaşte conţin o toxină care cauzează insuficienţă renală sau chiar moartea.

6. Meduză Nomura

Poate atinge o lungime de 2 metri şi o greutate de 200 kg, fiind iarăşi o delicatesă japoneză. La fel ca în cazul peştelui fugu, carnea trebuie să fie preparată în mod corespunzător, de către bucătari cu experienţă.

5. Caju

De fapt, punguţele cu caju pe care le găsim în supermarket nu conţin fructe chiar crude. Dacă am mânca boabe de caju proaspăt culese, am avea parte de dureri groaznice.

4. Hakarl

Cei mai mulţi dintre noi cu greu am putea fi convinşi să gustăm carne fermentată de rechin, acesta este însă ingredientul de bază dintr-o delicatesă din Islanda. Hakarl se prepară din carne şi piele de rechin. Problema e că specia folosită nu are rinichi, aşadar singurul mod în care poate să scape de toxine e prin piele. Ca rechinul să fie comestibil, carnea şi pielea sunt puse la fermentat, apoi se conservă prin uscare timp de 6 luni. Teoretic, doar carnea impropriu fermentată poate cauza probleme, un lucru care se întâmplă rar în ziua de azi.

3. Aki

Este cel mai popular fruct din Jamaica, nu-l vom găsi însă pe raftul supermarketului. Aki este extrem de toxic, cauzează crize de vărsături şi chiar moartea. De cele mai multe ori pulpa fructului nu este periculoasă, o mare parte a toxinelor se concentrează în sâmbure.

2. Caracatiţă vie

San-nakji este un aliment popular în Coreea. Practic caracatiţa este pusă în farfurie imediat după ce este ucisă, aşa că nu mai e chiar vie. Tentaculele şi ventuzele animalului se mişcă însă şi după moarte, un lucru care îngreunează înghiţirea.

1. Tapioka

Este o plantă necunoscută la noi, în altă parte însă face parte din alimentaţia de bază. Tapioka este periculoasă doar în stare crudă şi nepregătită corespunzător. În procesul de gătire, rădăcinile plantei sunt curăţate, fierte, uscate, puse la înmuiat şi limpezite. În 2005, 27 de copii dintr-o şcoală filipineză şi-au pierdut viaţa din cauza pregătirii necorespunzătoare a preparatelor din tapioka.

 

Andrea Nagy

Sursă foto: www.origo.hu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Elton John lansează un nou single | VIDEO
Diverse miercuri, 20 noiembrie 2024, 00:00

Elton John lansează un nou single | VIDEO

Elton John și Brandi Carlile lansează noua lor piesă originală ‘Never Too Late”, o colaborare între doi prieteni de-o viață, o...

Elton John lansează un nou single | VIDEO
Alimente care scad tensiunea arterială
Diverse marți, 19 noiembrie 2024, 12:00

Alimente care scad tensiunea arterială

Pentru a evita hipertensiunea arterială, trebuie să consumăm alimente cu conţinut scăzut de sare. Nutriţioniştii avertizează că această...

Alimente care scad tensiunea arterială
Incredibila poveste a lui Andrei
Diverse marți, 19 noiembrie 2024, 00:00

Incredibila poveste a lui Andrei

Andrei, un român în vârstă de 36 de ani, care deține o pescărie renumită în Roma, capitala Italiei, a ajuns în atenția presei locale după...

Incredibila poveste a lui Andrei
Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 12:00

Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece

În lunile reci, pielea noastră este expusă provocărilor, din cauza temperaturilor scăzute, vântului şi aerului uscat. Pentru a păstra pielea...

Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 11:36

Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze

O aeronavă a companiei Southwest Airlines care se pregătea de decolare de pe aeroportul Dallas Love Field a fost lovită de un glonț, incident în...

Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 00:00

1.700 de piese din ceramică chinezească vor fi donate unui muzeu

British Museum a anunţat că va primi 1.700 de piese din ceramică chinezească renumite pe plan internaţional, în valoare de circa 1 miliard de...

1.700 de piese din ceramică chinezească vor fi donate unui muzeu
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 18:00

Descoperire excepțională: cameră funerară celtică de 2.600 de ani

O descoperire arheologică recentă din Germania a entuziasmat cercetătorii din întreaga lume: o cameră funerară celtică perfect conservată,...

Descoperire excepțională: cameră funerară celtică de 2.600 de ani
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 12:00

Ne culcăm târziu, îmbătrânim mai repede!

Multe persoane obișnuiesc să se culce noaptea târziu, de obicei, la ora 24:00 noaptea, sau chiar 1:00 dimineața, ori mai târziu.   La ce...

Ne culcăm târziu, îmbătrânim mai repede!