Şi-a consacrat viaţa ajutorării bolnavilor din spitale, fiind practic prima infirmieră modernă. A provocat reforme sociale în Marea Britanie care au transformat instituţiile sanitare ale secolului al XIX-lea. Vorbim astăzi despre Florence Nightingale, care s-a născut în 12 mai 1820.
Articol editat de cristina.rusu,
12 mai 2020, 06:00 / actualizat: 12 mai 2020, 7:21
Şi-a consacrat viaţa ajutorării bolnavilor din spitale, fiind practic prima infirmieră modernă. A provocat reforme sociale în Marea Britanie care au transformat instituţiile sanitare ale secolului al XIX-lea. Vorbim astăzi despre Florence Nightingale, care s-a născut în 12 mai 1820.
Florence Nightingale s-a născut într-o familie bine privită în societate, puternic legată de tradiţiile britanice. Pe când Florence avea 17 ani, familia a făcut un tur al Europei, iar la Paris au cunoscut-o pe Clarkey, o doamnă faimoasă pentru salonul literar pe care îl organiza şi pentru părerea depreciativă pe care o avea despre femeile din Anglia victoriană. Florence Nightingale a învăţat de la aceasta un lucru pe care nu l-a deprins de la mama ei: că o femeie poate să obţină la fel de multe în viaţă precum un bărbat.
Era atractivă din punct de vedere fizic, familia s-ar fi aşteptat aşadar ca în curând să-şi accepte rolul de soţie şi mamă, un lucru pe care l-a refuzat în mod consecvent. A decis să se specializeze ca asistentă şi a călătorit în Grecia, Egipt şi Germania, aici observând de pildă felul în care comunităţile religioase luterane îi îngrijeau pe bolnavi. Întoarsă în Anglia, a acceptat să conducă un sanatoriu pentru doamne, un angajament căruia i-a pus capăt războiul din Crimeea. I-a însoţit pe soldaţi pe front, laolaltă cu 38 de asistente voluntare şi 15 călugăriţe catolice. Şi-a dat seama că îngrijirea ostaşilor era foarte proastă, rezervele medicale puţine, iar în condiţiile igienei neglijate, infecţiile în masă se răspândeau. A contactat ziarul Times descriind aceste condiţii, iar guvernul britanic a fost constrâns să echipeze un spital de campanie.
A profitat de impactul mediatic şi după încheierea războiului, presând clasa politică pentru o reformă a sistemului sanitar. Ca o recunoaştere a eforturilor sale a fost stabilit un fond pentru educaţia tinerelor asistente în spiritul respectării regulilor de igienă şi al altor bune practici pentru îngrijirea celor suferinzi. Nightingale a fost însă şi o pionieră a turismului medical, deschizând apetitul înaltei societăţi după ce a descris luxuriantele băi din Imperiul Otoman. Ucenicele ei au înfiinţat spitale în Marea Britanie, Statele Unite şi Australia, numele său devenind un simbol al serviciului medical de calitate. A fost prima femeie distinsă cu Ordinul de Merit, pentru serviciile aduse societăţii.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.