Povestea mașinii blindate, pe care Ceaușescu i-a dăruit-o lui Santiago Carrillo
Era vorba despre un Cadillac Sedán, din anul 1948, complet blindat, pe care i l-a dăruit președintele Republicii Socialiste România, Nicolae Ceaușescu. Automobilul fusese folosit de președintele României ca vehicul oficial.
Articol editat de cristina.rusu, 12 mai 2020, 06:00 / actualizat: 12 mai 2020, 7:21
Carrillo era un prieten apropiat cu Ceaușescu și obișnuia să își petreacă câteva săptămâni din luna august în patria „Conducătorului”, obicei pe care l-a păstrat, inclusiv după ce a renunțat la funcția din partid. Mașina avea o capacitate de opt persoane și atingea o viteză maximă de 150 de kilometri pe oră, dar cântărea 5.000 de kilograme, consuma 35 de litri de benzină, la fiecare 100 de kilometri, iar întreținerea era extrem de scumpă. Încă avea număr de înmatriculare românesc (0242-B) când Carrillo a folosit-o pentru a participa la „summitul euro-comunist”.
Cu doar două luni înainte, în luna ianuarie 1977, a avut loc „masacrul de la Atocha”, uciderea a cinci avocați în dreptul muncii, membri în Partidul Comunist Spaniol (PCE). În februarie au fost prezentate documentele, prin care se solicita legalizarea partidului. Partidul Comunist era bănuit pe atunci de mult mai multă putere decât a obținut de fapt la urne, iar la mai puțin de doi ani de la moartea lui Franco, posibila sa legalizare era o chestiune extrem de delicată. „Summitul” liderilor partidelor înscrise la acea vreme în ceea ce se numea „Eurocomunism”, a fost o altă mișcare pentru a presa guvernul condus de Adolfo Suárez. În celebra „Sfântă Sâmbătă Roșie” din anul 1977, Partidul Comunist din Spania va fi legalizat.
Fotografia din articol cu mașina dăruită de Ceaușescu liderului comunist spaniol Carrillo îi aparține lui Luis Ramírez de Saa, care s-a născut la Madrid, în ianuarie 1935. A intrat în presa spaniolă, la vârsta de 14 ani, unde a realizat diverse lucrări legate de marea sa pasiune pentru fotografie și a publicat prima sa copertă în ziarul „ABC”, în anul 1958. A coincis la începuturile sale cu José Zegrí și Virgilio Muro, și cu unii dintre editorii grafici actuali ai ABC, precum Jaime García. Acesta este motivul pentru care a devenit o piesă esențială, care unește secolul al XXI-lea cu pionierii de la „ABC” din anii ’20 și ’30. Activitatea sa de reporter grafic a continuat până la pensionarea sa, după 50 de ani de muncă, un record demn de a fi menționat.
Câștigător a numeroase premii, cu siguranță cel care l-a emoționat cel mai mult a fost Premiul Mingote din 1991.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.