Bucătari juniori. Bucătăria șvăbească, transmisă din generație în generație [AUDIO/FOTO]
Zeci de copii, ajutați sau nu de părinți ori bunici, postează zilnic fotografii și filmulețe cu preparatele culinare pregătite de ei. Deoarece concursul se bucură de un mare succes, organizatorii au decis să prelungească termenul inițial stabilit pentru încheierea competiției, de la 20 mai până la sfârșitul lunii.
Articol editat de , 13 mai 2020, 06:00
Totodată, organizatorii au constatat că cei mai harnici și pricepuți au fost copiii din satele șvăbești din preajma Careiului.
Concursul se adresează copiilor sub 15 ani, și are drept scop stimularea celor mici să-și ajute părinții în bucătărie. Ei trebuie să prepare diferite mâncăruri sau prăjituri, să fotografieze preparatul final și să trimită fotografia pe adresa de email sau pe mesageria paginii de facebook a Direcției de Cultură Carei.
Directorul Bogdan Georgescu spune că organizatorii au fost luați prin surprindere de numărul mare al copiilor care au luat în serios rolul de mici bucătari.
Deserturi precum checul și cozonacul simple, s-au dovedit a fi printre principalele preferințe ale copiilor. Însă, Bogdan Georgescu spune că s-au primit și fotografii, filmulețe și rețete cu preparate mai complicate pentru copii, cum ar fi gulașul, plăcintele cu varză, șnițelul sau torturile.
Pe de altă parte, ceea ce au remarcat organizatorii concursului este că foarte multe fotografii și rețete au venit din partea copiilor din mediul rural, și în special a celor care locuiesc în satele șvăbești din preajma Careiului, unde gospodinele sunt recunoscute pentru priceperea lor în bucătărie.
Ceea ce demonstrează că dacă există interes, preparatele tradiționale au șanse să nu dispară dacă sunt transmise din generație în generație.
Stela Tudor
Foto: Direcția de Cultură Carei
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.