Personalitatea zilei: Nicolae Grigorescu [AUDIO]
Nicolae a fost cel de-al şaselea copil al familiei Grigorescu. Şi-a început ucenicia în arta religioasă la 10 ani, cu timpul devenind singurul susţinător financiar al familiei sale. Picta iconiţe pe care le vindea pe la târguri, dar concurenţa în acest domeniu era mare, s-a asociat aşadar cu alţi meşteri pentru a executa picturile murale ale unor biserici. Cele mai vechi opere ale sale sunt icoanele de la biserica din Băicoi din 1853, zugrăvite totuşi, în ciuda vârstei fragede a executantului, cu mare măiestrie.
Articol editat de cristina.rusu, 15 mai 2020, 06:00 / actualizat: 15 mai 2020, 8:10
Prin grija lui Mihail Kogălniceanu, a obţinut o bursă de stat pentru a studia în Franţa şi în Italia. A participat cu lucrări la expoziţiile artiştilor în viaţă, iar în 1877 a însoţit Armata Română ca pictor de front în luptele de la Griviţa, realizând desene şi schiţe la faţa locului. Şi-a deschis un atelier la Paris, dar organiza expoziţii personale şi în ţară, la Ateneul Român. S-a stabilit definitiv la Câmpina în 1890 şi tot de atunci a început etapa subiectelor rustice în tablourile sale: care cu boi, ţărănci în port popular şi peisaje româneşti defilau pe pânza sa într-o variaţie nesfârşită.
A fost numit membru de onoare al Academiei Române în 1899. S-a stins din viaţă în 1907. Ultima sa lucrare, pe care nu a apucat să o termine, ar fi purtat titlul Întoarcerea de la bâlci.
Andrea Nagy
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.