Filmul de weekend: Seinfeld se întoarce în ”23 hours to kill”
Jerry Seinfeld
Jerry, Elaine, George și preferatul meu, Kramer, sunt 4 prieteni de tot hazul. Au distrat generații de-a rândul în probabil cel mai cunoscut sitcom de televiziune pe care poate l-ați văzut cu decenii în urmă, poate l-ați descoperit mai recent.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
16 mai 2020, 06:00 / actualizat: 16 mai 2020, 11:39
Jerry, Elaine, George și preferatul meu, Kramer, sunt 4 prieteni de tot hazul. Au distrat generații de-a rândul în probabil cel mai cunoscut sitcom de televiziune pe care poate l-ați văzut cu decenii în urmă, poate l-ați descoperit mai recent.
Primul episod din ”Seinfeld” s-a lansat exact acum 30 de ani, în mai 1990 și au fost 9 sezoane, cu 180 de episoade în total. Audiența nu a fost cucerită de la bun început, dar încet încet a crescut mult, astfel că atunci când a fost difuzat ultimul episod, în martie 1998, acesta a fost vizionat de 76 de milioane de telespectatori. A adunat peste 70 de premii importante în industria de televiziune; Jerry Seinfeld, care este și creatorul serialului, împreună cu Larry David, a câștigat, printre altele, un Golden Globe și a intrat în Cartea Recordurilor, fiind actorul de televiziune cu cel mai mare venit anual încasat. Este, de altfel, proverbial statutul financiar de invidiat al lui Jerry Seinfeld; se știe despre el și că e mare amator de mașini, unele surse pretind că deține o colecție de 150 de automobile.
Sitcomul care l-a consacrat este cunoscut ca ”serialul despre nimic”. Practic nu întâmplările din viața personajelor contează, ci interacțiunea dintre ele și dialogurile. În afară de cei patru vajnici ghinioniști cu vieți aproape banale, dar cu simțul umorului, prezențe constante în serial mai au Newman, vecinul lui Kramer care intră mereu în încurcături, și părinții lui Jerry și cei ai lui George. Comediantul Jerry Stiller care în film a interpretat rolul tatălui lui George Costanza (în realitate era tatăl actorului Ben Stiller) s-a stins din viață în urmă cu câteva zile, la vârsta de 92 de ani. Merită să îl vedeți alături de ceilalți actori din ”Seinfeld”, o să vă distrați cu siguranță.
După 30 de ani de la debutul serialului, Jerry Seinfeld a făcut o surpriză neașteptată fanilor. S-a întors pe scena de la Beacon Theatre din New York unde a susținut o oră de stand-up comedy în stilul ce l-a făcut cunoscut. Filmarea acestui show este disponibilă de câteva zile pe platforma Netflix cu titlul ”23 hours to kill”.
Jumătate dedicat unor subiecte din cotidian, jumătate cu tentă personală ușor mizantropică, limba ascuțită a lui Seinfeld trece cu ușurință de la una la alta, interacționând cu publicul, amestecând teme și criticând atitudini prezente acum în societate. Spunem adesea că unele lucruri sunt fie nașpa, fie grozave. Cînd de fapt viața noastră chiar e nașpa, iar câteodată cele două calificative ajung să se confunde, zice Seinfeld. De exemplu îți scapi înghețata pe jos. Nașpa. Dar tu dai din mână a sictir și zici plictisit: grozaaav!
Folosind multe elemente autobiografice, actorul de 66 de ani își expune părerile despre copii și căsnicie, despre restaurante și veșnica noastră dorință de a ieși în lume, deși oriunde am fi suntem nemulțumiți, despre problemele marilor aglomerări urbane și despre obsesia noastră pentru tehnologie. Partea în care Seinfeld ironizează lipsa actuală de comunicare în ciuda dependenței noastre de telefonul mobil este una dintre cele mai bune din tot spectacolul.
Cine ești tu fără telefonul tău? La ce informații o să ai acces fără el, pe ce te vei baza? Pe memorie? Ce reprezinți tu fără pozele din telefon? Vei descrie oare ce ai văzut? Ce rol mai au acum oamenii? Aproape că îți vine să crezi că oamenii mai există doar pentru că telefoanele au nevoie de buzunare.
Replici la care râdem în ”23 hours to kill”. Dar la care merită să ne și gîndim un pic.
Anca Mureșan Bota
Foto: captură video
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.