Porția de sănătate: Seleniul și potasiul
Seleniul și vitamina E acționează sinergic. Aceasta înseamnă că administrate împreună cele două sunt mai eficiente decât fiecare separat, în cantitate egală. Atât vitamina E cât și seleniul sunt antioxidanți, având capacitatea de a preveni sau cel puțin de a încetini procesul de îmbătrânire, mărind rezistența țesuturilor la oxidare. Aproape jumătate din întreaga cantitate de seleniu din organismul masculin este concentrată în testicule și în porțiunile de canale seminale adiacente prostatei. În timpul ejaculării se pierde o cantitate mare de seleniu. Acest mineral neutralizează efectul unor substanțe cancerigene, protejând astfel organismul de apariția bolilor maligne. Este foarte util pentru menținerea funcției de secreție a pancreasului și pentru menținerea elasticității țesuturilor.
Utilizarea seleniului se recomandă femeilor în perioada de menopauză, deoarece ameliorează bufeurile și starea de indispoziție generală. Contribuie la menținerea sănătății părului.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 mai 2020, 06:00 / actualizat: 16 mai 2020, 13:18
Dozele recomandate oficial sunt de 50 mcg pentru femei, 70 mcg pentru bărbați, 65 mcg pentru gravide și 75 mcg pentru mamele care alăptează. Surse naturale sunt: alimente de origine marină, ficat, germeni de grâu, tărâțe, ceapă, roșii, broccoli .
Potasiul contribuie, împreună cu sodiul, la echilibrarea balanței apei în organism și la normalizarea bătăilor inimii, potasiul acționând în interiorul celulelor, iar sodiul în afara lor. Când nu se respectă raportul normal între sodiu și potasiu, are de suferit funcționarea nervilor și a musculaturii. Hipoglicemia ca și diareea prelungită sau foarte severă determină pierderi de potasiu. Nu s-au stabilit doze necesare, dar cantități de 1600-2000 mg sunt considerate suficiente pentru un adult sănătos. Atât stresul mental cât și cel fizic pot determina carențe de potasiu.
Acest mineral asigură o gândire clară prin contribuția în alimentarea creierului cu oxigen. Ajută la eliminarea reziduurilor organice . Adjuvant în tratamentul hipertensiunii arteriale.
Surse naturale sunt: citrice, pepene galben, toate vegetalele cu frunze de culoare verde închis, frunze de mentă, semințe de floarea soarelui, roșii, creson, banane, cartofi .
Suplimente de potasiu sunt disponibile sub forma preparatelor multivitamine și multiminerale. Sarurile anorganice de potasiu sunt: sulfatul, clorura, oxidul și carbonatul. Termenul de potasiu organic se referă la gluconat, citrat și fumarat de potasiu.
Dacă sunteți un mare consumator de cafea, probabil că oboseala pe care o resimțiți se datorează deficitului de potasiu de care suferiți. Dacă obișnuiți să beți cantități mari de alcool, sau dacă mâncați multe dulciuri, este posibil să aveți un nivel scăzut de potasiu. La fel, dacă sunteți hipoglicemic sau consumați diuretice, pierderea de potasiu va fi substanțială .
O dietă sănătoasă, bogată în legume și verdețuri poate echilibra balanța minerală. De asemenea,consumul suplimentelor pe bază de alge este recomandat pentru completarea cu minerale. Algele reprezintă prima formă de viață de pe pământ și au un efect miraculos. Sunt bogate nu numai în minerale, ci și în vitamine, enzime și proteine.
Vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrînețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.