A fost romancier şi dramaturg, membru al Academiei Franceze. Lucrările sale, grave ca tonalitate şi mari ca întindere, ating o varietate de probleme politice şi sociale. Astăzi ne amintim de Victor Hugo, unul din cei mai mari reprezentanţi ai romantismului francez.
A fost romancier şi dramaturg, membru al Academiei Franceze. Lucrările sale, grave ca tonalitate şi mari ca întindere, ating o varietate de probleme politice şi sociale. Astăzi ne amintim de Victor Hugo, unul din cei mai mari reprezentanţi ai romantismului francez.
Victor Hugo s-a născut în 1802 şi a copilărit într-o perioadă de tumult politic în istoria Franţei, care s-a reflectat şi asupra familiei sale: tatăl său era adept al lui Napoleon, în timp ce mama sa era regalistă convinsă, o controversă pe care mai târziu scriitorul a transpus-o în cărţile sale. El însuşi a trecut prin mai multe faze în acest sens: educat fiind de mama sa, s-a impregnat cu credinţele acesteia, împotriva cărora s-a răzvrătit totuşi odată cu revoluţia din 1848. A debutat ca poet cu versuri grave, inspirate de moartea fiicei sale, a păstrat însă tonalitatea sumbră în toate lucrările pe care le-a publicat. Ca dramaturg, îl regăsim preocupat de tragismul figurilor istorice precum Oliver Cromwell. Astăzi este apreciat însă mai degrabă pentru romanele sale, în care regăsim cea mai cunoscută descriere a Catedralei Notre Dame, laolaltă cu destinul dramatic al micilor eroi ai Revoluţiei Franceze.
A fost ales membru al Academiei Franceze în 1841 şi a ocupat diverse funcţii politice, dar a fost exilat după ce l-a numit trădător pe Napoleon al III-lea. A rămas 19 ani în străinătate, dintre care o parte i-a petrecut pe insula Guernsey, al cărui climat socio-economic i-a servit ca sursă de inspiraţie pentru romanul Oamenii mării. Deşi departe, nu se putea desprinde de politica Franţei, ca dovadă pamfletele pe care le publica în ţară (cel puţin până când acestea au fost interzise de autorităţile deranjate). Tot în exil a scris cel mai cunoscut roman al său, Mizerabilii, o lucrare copleşitoare ca întindere, ca detaliu şi ca limbaj poetic.
Victor Hugo s-a întors în Franţa doar după ce Napoleon al III-lea a fost îndepărtat de la tron. Era atât de popular la acea dată încât credea chiar că-i va fi oferită conducerea ţării, după cum reiese din notele sale. Acest lucru nu s-a întâmplat, dar în ultimii ani de viaţă a activat ca senator lipsit de succes: era considerat nestăpânit din punct de vedere politic, ceea ce a făcut să obţină puţine victorii în această perioadă. A încetat din viaţă în 22 mai 1885, iar la procesiunea sa funerară, de la Arcul de Triumf şi până în Panteon, au luat parte peste 2 milioane de oameni.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.