Sesam deschide cartea: Noutățile musai de citit vara asta
S-au redeschis din fericire librăriile, așa că este momentul să căutăm noutățile publicate de edituri în perioada de izolare.
Articol editat de cristina.rusu, 22 mai 2020, 12:21
S-au redeschis din fericire librăriile, așa că este momentul să căutăm noutățile publicate de edituri în perioada de izolare.
Un titlu pe care personal îl aștept cu mare nerăbdare este ”Iarna lui Isidor” de Veronica D. Niculescu, apărut la Editura Polirom. Cartea continuă povestea condorului Isidor, eliberat de la zoo de prietena lui umană, Serena. Rămas singur în sălbăticie, la Sinaia, Isidor nu prea știe ce să facă cu libertatea lui.
Alături de un corb generos, o bufniţă înţeleaptă și-un căţel mare și blînd, Isidor trece iarna cea grea și pune la cale o evadare spectaculoasă a păsărilor rămase captive la Zoo. După o iarnă cît șapte ani, urmează șapte zile de vară fericite și lungi cît o viaţă.
Și tot la Editura Polirom mai apare un titlu delicios, ”Inimă de arici. Povestea unei mici călăuze care m-a învățat ce înseamnă curajul”. Cartea este semnată de Massimo Vacchetta, autorul unei alte cărți de succes, ”25 de grame de fericire”.
În Inimă de arici, Massimo Vacchetta detaliază experiența de medic veterinar care alege să se dedice exclusiv salvării și îngrijirii aricilor. O carte care încurajează respectul pentru natură, făcîndu-ne să reflectăm la frumusețea firii și la responsabilitatea pe care toți o avem în menținerea echilibrului fragil prin care, răbdătoare, lumea noastră ne ocrotește zi de zi, chiar dacă, adesea, noi uităm s-o admirăm și s-o prețuim.
Pentru iubitorii de povești clasice, apare la Humanitas un nou volum din seria celor 1001 de nopți. Basme arabe istorisite de Eusebiu Camilar.
Publicată la mijlocul secolului trecut, această primă adaptare românească pentru copii a fermecat pentru totdeauna generaţii de tineri cititori și, fără îndoială, va continua să o facă multă vreme acum încolo.
Bun popas putem face și astăzi în deșert, la umbra oazelor, în sunet de caravane și în pas molcom de cămilă.
Și tot de la Editura Humanitas vă recomand ”Locul magic” de Chris Wormell, în traducerea Mariei Rizoiu.
Din cămăruța ei întunecoasă şi rece, Clementine visează la un loc magic, cu flori purpurii şi un pârâu argintiu. Mai întâi însă, trebuie să scape de unchiul Rufus şi de mătuşa Vermilia, care o ţin prizonieră şi o obligă să gătească şi să facă curăţenie.
Într-o bună zi, după o serie de peripeţii care întorc casa pe dos, Clementine reușește să fugă împreună cu motanul Gilbert, prietenul ei cel mai bun. O ferestruică uitată deschisă în pod e începutul unei aventuri incredibile care o duce spre locul visat, cel mai frumos loc dintre toate: acasă!
Seria Arthur Retro aduce un titlu foarte îndrăgit de părinții voștri: ”Viclenescu-Șterpelici” de Móra Ferenc.
E de prisos să spunem că vulpile sunt șirete, hoațe și perfide – o știe deja tot păsăretul -, dar mai rar ar putea vreo vulpe pe lume să întreacă în vicleșug familia Viclenescu-Șterpelici de la Vulpești.
Urși cât stânca, lupi cu colți fini, pisici sălbatice cu gheare țepoase, bursuci de familie bună, huhurezi cu carte, toți cad în plasa șmecheriilor ticluite de Viclenești ca să-și apere pielea și să-și umple cămara cu bunătăți. Dar, pungași cum sunt, n-ai cum să nu le ții partea, fiindcă, în cursa pentru supraviețuire în pădurea întunecată, o scot la liman doar cu ascuțimea minții lor.
O minunăție de poveste cu animale istețe și cu suflet mare.
Iar de la Editura ALL musai să amintim noua serie din aventurile Pisicilor Războinice, care începe într-o notă de mister : cine este cea de-a treia pisică menită să împlinească profeția din Puterea celor trei?
Zeci de milioane de fani în toată lumea. Un loc în topul New York Times al celor mai vândute cărți. Prima poveste de o asemenea amploare scrisă vreodată despre o societate pisicească. Cea mai iubită serie de romane Fantasy pentru copii din România a ajuns la volumul al XIX-lea.
Iar pe final să nu uităm de școală, așa că dacă aveți nevoie de culegeri, manuale auxiliare și alte cărți de exerciții, pe site-ul Editurii Corint găsiți secțiunea ”Școala de acasă” cu o ofertă foarte bogată de titluri potrivite pentru pregătirea suplimentară de acasă.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.