Fie sunt considerate o gustare sănătoasă, fie sunt discreditate ca fiind la fel de păcătoase precum bomboanele; nutriţioniştii intră adesea în conflict când vine vorba de fructele uscate.
Articol editat de cristina.rusu,
23 mai 2020, 10:00 / actualizat: 23 mai 2020, 11:15
Fie sunt considerate o gustare sănătoasă, fie sunt discreditate ca fiind la fel de păcătoase precum bomboanele; nutriţioniştii intră adesea în conflict când vine vorba de fructele uscate.
Ce se întâmplă cu fructele în procesul de uscare? În primul rând, apa pe care acestea o conţin este îndepărtată. De aceea fructele uscate sunt mult mai mici şi mai dense decât cele originale. Cele mai comune fructe uscate sunt stafidele, acestea fiind urmate de smochine, curmale, prune şi caise. Altele, precum feliile de mango, de măr sau de banană, sunt disponibile şi în forme zaharisite.
Fructele uscate se păstrează pe termen mai îndelungat decât cele proaspete, fiind o alternativă sănătoasă în călătoriile lungi, când refrigerarea este imposibilă. Pentru că sunt mai mici decât fructele proaspete, cele uscate conţin pe acelaşi gramaj de 3.5 ori mai multe fibre, vitamine şi minerale. Există însă câteva excepţii: cantitatea de vitamina C este mai mică în fructele uscate decât în cele proaspete.
Sunt studii care au arătat beneficiile consumului de fructe uscate. Bentru că au un indice glicemic scăzut, acestea nu cresc nivelul de zahăr din sânge atât de mult pe cât ne-am aştepta, ba chiar contribuie la scăderea tensiunii şi a nivelului de colesterol. Pentru că au un conţinut caloric ridicat produc o senzaţie de saţietate, ceea ce are ca efect, conform unor cercetări, o scădere în greutate a celor care le consumă.
Alţi nutriţionişti atrag însă atenţia asupra pericolului ignorat al fructelor uscate. Acestea sunt bogate în zaharuri şi calorii şi, pentru că tindem să ne autoiluzionăm cu faptul că sunt sănătoase, vom consuma o cantitate mai mare decât ar fi indicat. În timp ce fructele uscate pun probleme, părerea este unanimă în privinţa celor zaharisite: trebuie să le evităm cu orice preţ, dacă nu dorim să creştem riscul obezităţii şi al diabetului.
Andrea Nagy
Foto: Jenő Szabó/Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.