Porția de sănătate: Vitaminele și rolul lor în organism
Foto: Maklay62,Pixabay
Vitaminele sunt substanțe organice fără valoare energetică proprie, dar necesare bunei funcționări a organismului.
Articol editat de cristina.rusu,
23 mai 2020, 06:00 / actualizat: 25 mai 2020, 10:10
Vitaminele sunt substanțe organice fără valoare energetică proprie, dar necesare bunei funcționări a organismului.
În general, cu mici excepții, acestea nu se pot sintetiza, astfel că trebuie furnizate de alimente. Vitaminele pot fi clasificate în:
Vitaminele liposolubile, adică cele care se dizolvă în grăsimi. Se absorb pasiv (fără consum energetic) în chilomicroni, care circulă prin sistemul limfatic al intestinului subțire și în sistemul circulator al corpului (prin sânge). Vitaminele solubile în grăsimi, în special A și E, sunt apoi stocate în țesuturile din corp. Aceste vitamine, odată ce au fost depozitate în țesuturi, tind să rămână acolo.
Asta înseamnă că dacă o persoană ia o cantitate prea mare dintr-o vitamină solubilă în grăsimi, în timp este posibil să se acumuleze o cantitate excesivă din acea vitamină în corp. Acestea sunt: A,D,E,K.
Vitaminele hidrosolubile se absorb din intestin pasiv sau activ (cu consum energetic) și se elimină prin urină. Sunt cele care se dizolvă în apă și care sunt rapid absorbite în țesuturile noastre, pentru ca organismul să le folosească imediat.
Deoarece nu pot fi stocate sau păstrate în corp, rezervele acestor vitamine trebuie să fie refăcute în mod regulat, cu ajutorul alimentației. Excesul de vitamine solubile în apă este rapid excretat, eliminat prin urină și rareori se acumulează în corp ca să atingă niveluri toxice. Vitaminele hidrosolubile sunt: vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina), B3 (niacin), vitamina B6 (piridoxina), B7 (biotina), B5 (acidul pantotenic), vitamina B12, acidul folic.
Factorii alimentari „vitamin-like” au caracteristici similare cu vitaminele, dar nu întrunesc toate criteriile de vitamine. Pot fi sintetizați de organism. Aceștia sunt: carnitina, colina, inositol, ubiquinone (coenzima Q10), bioflavonoidele.
Este bine ca suplimentele pe bază de vitamine să fie administrate pe întreaga durată a zilei. Cel mai indicat moment pentru administrarea acestor suplimente este după servirea mesei. Fiind substanțe organice, sunt mai bine absorbite în prezența alimentelor și a mineralelor. Să nu uităm că mineralele sunt indispensabile pentru o bună absorbție a vitaminelor.
Câteva atenționări generale:
Un miros puternic nu semnifică neaparat că vitaminele respective sunt expirate, dar o probabilitate există. Dacă le-ați păstrat la căldura și lumină ele pot fi alterate. În general, vitaminele nu se strică. Unele dintre ele au un miros puternic și ușor neplăcut în mod normal. Se pot pune în recipientul cu vitamine câteva boabe de orez care vor absorbi umezeala.
Pentru a ști dacă aveți nevoie de suplimente cu vitamine și minerale, sfatul meu este să consultați un medic sau un nutriționist. Se pot efectua analize care să indice valorile acestora. Un organism ce duce lipsă de vitamine vă va comunica mai devreme sau mai târziu acest lucru.
Faptul că mâncați anumite alimente nu înseamnă că primiți și vitaminele pe care le conțin. Tehnicile de prelucrare alimentară, depozitarea și gătirea pot submina mult din bunele dumneavoastră intenții nutritionale.
O alimentație diversificată care include alimente proaspete și crude vă poate furniza o cantitate importantă de vitamine.
Vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.