Cofeina e cel mai răspândit stimulant din lume. O regăsim în cafea, în ceai, în băuturile energizante, ba chiar şi în ciocolată. Aceste alimente conţin însă doar o cantitate infimă de cofeină: ar trebui să bem foarte multă cafea pentru a ne pune viaţa în pericol.
Articol editat de cristina.rusu,
24 mai 2020, 06:00 / actualizat: 24 mai 2020, 8:15
Cofeina e cel mai răspândit stimulant din lume. O regăsim în cafea, în ceai, în băuturile energizante, ba chiar şi în ciocolată. Aceste alimente conţin însă doar o cantitate infimă de cofeină: ar trebui să bem foarte multă cafea pentru a ne pune viaţa în pericol.
Cofeina pudră în stare pură poate însă chiar să ucidă, după cum a constatat o femeie din Marea Britanie al cărei caz a fost publicat de revista medicală BMJ Case Reports.
O singură linguriţă de cofeină pură echivalează cu a bea 28 de ceşti de cafea. Nu e de mirare aşadar că în multe ţări comercializarea sa este interzisă. În ciuda pericolelor evidente, mulţi decid să folosească acest stimulant, cum a făcut şi femeia din Marea Britanie în vârstă de 26 de ani, care a ajuns la spital pentru supradoză de cofeină.
Femeia a consumat 20 de grame de cofeină pură, aşadar echivalentul a 50-60 de ceşti de cafea băute simultan. Simptomele ei includeau palpitaţii, transpiraţie excesivă, anxietate şi probleme respiratorii. Pulsul era extrem de ridicat, iar echilibrul PH-ului sângelui era dat peste cap. Chiar şi numărul leucocitelor atingea cote alarmante.
Femeia a avut nevoie de dializă pentru a-i fi curăţat sângele, dar şi de un tratament cu o durată de o săptămână pentru a elimina din organism toxinele care s-au depus în ţesuturile grase. Medicii avertizează că ingerarea chiar şi a 5 g de cofeină pură pune în pericol viaţa omului.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.