Deficitul comercial al României la produse alimentare depășește un miliard de euro pe an
Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a arătat că jumătate din producția de grâu a țării pleacă la export, din cauză că nu avem suficiente spații de depozitare și fabrici de procesare.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 24 mai 2020, 17:09
Adrian Oros intenționează ca din 2021, odată cu noul exercițiu bugetar al Uniunii Europene, să crească subvențiile oferite procesatorilor, în așa fel încât România să își mărească capacitatea de producție în industria alimentară.
Pentru a corecta deficitul balanței comerciale, care în 2018 și în 2019 a depășit un miliard de euro, asta însemnând că România a exportat materie primă, și aici mă refer în primul rând la cereale și la animale vii, și a importat produse procesate: făină, aluat congelat, conserve, produse procesate din carne, din legume. Pentru a schimba această paradigmă, vom adopta măsuri de sprijin prin care să finanțăm spații de depozitare și fabrici de procesare, astfel încât să nu mai exportăm materie primă, să producem în țară alimente, oferind și locuri de muncă și în același timp creând plus valoare.
Adrian Oros spune că, inspirat de Italia, urmează să fie acordate și fermierilor români ajutoare pentru plata muncitorilor zilieri. Prin Programul Operațional Capital Uman, vor fi disponibilizați 50 de milioane de euro cu care statul va putea plăti o parte a salariilor lucrătorilor din agricultură.
Mihai Miclăuș
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.