România a trecut prin cea mai gravă secetă din ultimii 50 de ani
Oficialul guvernamental a adăugat că cele mai afectate regiuni sunt Moldova și Dobrogea, unde s-au pierdut până la 60 la sută din culturile de toamnă. Conform raportărilor făcute de fermieri, 2,9 milioane de hectare de culturi agricole au fost afectate de seceta care a ținut din septembrie până în aprilie.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 24 mai 2020, 16:56
Adrian Oros a precizat că până la sfârșitul acestei luni vor fi verificate și centralizate pierderile cauzate de lipsa ploilor, iar în luna iunie agricultorii vor primi despăgubiri pentru culturile calamitate.
Pentru a compensa pierderile produse de seceta, îi vom despăgubi pe toți cei care au avut de suferit din această cauză. Incepând cu 15 iunie, când vom avea toate procesele verbale sintetice privind dimensiunea pagubelor, vom concepe schema de despăgubire. Pe de altă parte, acolo unde se poate, împreună cu fermierii, în săptămânile următoare vom porni stațiile de punere sub presiune și vom da drumul la apă. E vorba de două stații mari, în județul Călărași, la Mostristea și la Făurei, stații care nu funcționează din 1993 respectiv din 2007, astfel încât să creștem suprafața irigabilă în acea zonă cu 75.000 de hectare.
Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a adăugat că din acest an au crescut sumele destinate investițiilor în sistemele de irigații. Vor fi avute în vedere revitalizarea canalelor secundare și dotarea fermierilor cu instalații de irigații.
Ministrul Adrian Oros a arătat că România ar fi trebuit să aibă capacitatea să irige o suprafață de 840.000 de hectare, dar terenurile irigabile însumează în prezent numai 310.000 de hectare.
Mihai Miclăuș
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.