Felia de Cluj: Dezintoxicarea organismului fără medicamente
Eu cred că toate acestea se datorează intoxicării organismului prin supraîncarcarea corpului cu alimente nesănătoase, așa că rezolvarea o vom căuta tot acolo unde s-a greșit, adică în alimentație, folosind alimente sănătoase, biologice, integrale, funcționale, asociate corect în meniuri și folosind tehnici gastrotehnice nenocive.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 mai 2020, 11:20
Este momentul propice pentru dezintoxicarea organismului fără medicamente. Alimentația diversificată va acoperi toate nevoile energetice și nutritive ale organismului, orchestrată fiind de mișcare în aer liber, respirație corectă, bună dispoziție, autosugestie pozitivă.
Buna dispoziție este dată de hormonul fericirii, serotonina, al cărui precursor este un aminoacid esențial numit triptofan și care se găsește în drojdia de bere, nuci, alune de pădure neprăjite, cereale integrale, pește, ouă etc. Vedeți cum alimentația ne influențează starea de spirit?
Diminuarea consumului de carne și produse de origine animală este benefică, după cum deosebit de benefică este și introducerea alimentelor de sezon precum untișorul, leurda, urzica, ceapa verde, ridichea, morcovul, pătrunjelul, țelina, brocoli-ul, spanacul, salata verde, fasolea verde, frunza de păpădie (hepatoprotectoare, tonifiantă și detoxifiantă), sparanghelul (ameliorează simptomele celor meteosensibili), migdala dulce (stimulează funcțiile creierului). Prin conținutul lor alcalinizează organismul, ceea ce înseamnă sănătate. Să nu uităm de binefacerile uleiului de măsline extravirgin, ale uleiului presat la rece, care prin conținutul de omega 3 rezolvă multe probleme de sănătate. Membrana celulelor fiind de natură lipoproteică, prin consumul de grăsimi sănătoase, va avea o permeabilitate mult mai bună și va facilita schimburile intra și extracelulare. Favorizează pătrunderea substanțelor nutritive în celulă și ieșirea toxinelor spre a fi eliminate în mod fiziologic.
O binecuvântare pentru organism sunt fructele de sezon și anume căpșunele, cireșele, coacăzele. Vor elimina purinele rezultate în urma metabolismului proteic prin consumul de carne. Conținutul ridicat de fibre alimentare din produsele de origine vegetală asigură un tranzit intestinal normal și previn mult răspânditul cancer de colon.
Pâinea din făină de grâu integrală, asigură necesarul energetic și nutritiv necesar unei activității susținute a organismului.
Nu uitați să beți suficiente lichide, apă, ceaiuri din plante, sucuri naturale făcute în casă, deoarece sunt funcționale. Nu optați nicidecum pentru cele din comert. Chiar dacă scrie pe ele că sunt naturale, fără conservanți, acestea nu sunt funcționale.
Și un sfat final general: consumați orice aliment în mod moderat, este important.
Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare la o nouă ediție a rubricii Felia de Cluj.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.