Personalitatea zilei: Mihail Sebastian [AUDIO/VIDEO]
Mihail Sebastian a urmat studii de litere şi drept, începându-şi cariera ca avocat. Talentul său a fost descoperit de Nae Ionescu, pe atunci un mentor al unei întregi generaţii de scriitori tineri, care i-a propus o colaborare la revista Cuvântul. Ataşamentul intelectualului de dreapta era însă volatil: mai târziu, în anii extremismului, acesta a crezut de cuviinţă să onoreze romanul De două mii de ani al lui Mihail Sebastian cu o prefaţă antisemită. O altă prietenie neobişnuită l-a legat pe scriitor de Camil Petrescu, ale cărui idiosincrasii le tolera, după cum reiese din jurnalul său, cu resemnare şi umor.
Articol editat de cristina.rusu, 29 mai 2020, 06:00 / actualizat: 29 mai 2020, 7:21
Intervenţia lui Nae Ionescu a avut însă un efect neaşteptat: Mihail Sebastian, care până atunci se bucura de o receptare mai restrânsă datorată operei sale publicistice, a ajuns în centrul atenţiei. Avea cunoştinţe muzicale extensive, publica aşadar adesea cronici muzicale în revistele vremii. Cariera de jurnalist i-a fost întreruptă la începutul anilor ’40, tot atunci fiind interzisă şi reprezentarea pe scenă a pieselor sale de teatru Steaua fără nume şi Jocul de-a vacanţa.
A murit călcat de un camion în 29 mai 1945, la numai 37 de ani. Opera sa a fost redescoperită practic de public odată cu publicarea în 1996 a jurnalului său, între paginile căruia îi regăsim, într-o lumină cu totul deosebită de portretele idealizante, pe scriitorii cunoscuţi ai perioadei interbelice.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.