Filmul de weekend: Documentare despre două femei puternice care nu au făcut compromisuri
”Becoming/Povestea mea” este portretul destul de monoton al soției celui de-al 44-lea președinte al SUA. Michelle Obama este naratoare, iar filmul o suprinde în turneul de promovare a cărții sale autobiografice. Primul oraș în care se oprește este Chicago-ul natal, unde gazda lansării este Oprah Winfrey. Succesiunea întîlnirilor cu publicul se desfășoară la fel cam peste tot; ca pe un megastar, o întîmpină săli pline care îi scandează numele și o aplaudă frenetic, ea apare în ținute elegante și stă de vorbă cu cîte un jurnalist care îi adresează întrebări mai mult sau mai puțin inspirate. Sunt refăcute apoi atmosfera de familie și primii ani din viață, apar mărturiile celor apropiați (șefa de cabinet, omul care se ocupă de protecția ei, creatoarea de modă care îi face ținutele vestimentare). Totul lasă impresia de artificial, ca și cum din documentar aflăm despre Michelle Obama doar ceea ce vrea ea să ne lase să aflăm.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 30 mai 2020, 00:00
Rare sunt momentele în care pare că lasă garda jos și spune că, bunăoară, la Casa Albă nu a acceptat ca fetele ei să fie cocoloșite prea mult și le-a învățat să își facă singure patul. Sau că a fost la ședințe de terapie conjugală. Este singurul ”nor” care apare pe cerul idilic și idilizat al parcursului său personal, așa cum este el prezentat în film. În rest, aproape totul e perfect. Povestea ei a început (și a continuat) cu dreptul, căci de mică părinții i-au dat încredere și au încurajat-o să devină ”vizibilă”. Ai zice că e o viață fără cusur, întrupare perfectă a visului american.
Michelle Obama are darul elocinței, e frumoasă și deșteaptă, lucru evident pentru oricine i-a urmărit discursurile. Barack Obama spune despre ea că e puternică precum o stîncă. Și totuși… Viața unui om nu poate fi doar roz, doar o înșiruire de succese (chiar dacă obținute cu muncă și efort, chiar dacă este limpede că nu i-a fost ușor să depășească prejudecățile legate de culoarea pielii).
”Becoming/Povestea mea” este disponibil pe platforma Netflix.
La polul opus ca emoție și realizare este ”Chavela”, un documentar din 2017 despre Chavela Vargas, cea mai faimoasă cîntăreață din Mexic.
Interviul care constituie scheletul pe care se construiește filmul e acordat în 1991, pe cînd artista avea 71 de ani. Discuția se deschide abrupt cu disponibilitatea ei de a răspunde sincer la orice întrebare. Chavela spune: ”Întrebați-mă ce vreți” și, cumva, chiar crezi în naturalețea acestui demers. O simți că își expune sufletul la vedere pentru că nu ocolește umbrele, disperarea și singurătatea care i-au marcat existența.
Nu purta cercei, nu avea volane, flori prin păr și nici rochie cu crinolină. Nu își punea mîinile în șolduri a cochetărie și nu balansa capul spre umeri fluturînd din gene în timp ce era pe scenă, cum făceau celelalte artiste contemporane cu ea. Cu toate acestea, a trăit cu ardoare, a iubit cu patimă și nu-și imagina viața fără excese și fără aplauzele cu care a răsplătit-o publicul. Încă din anii 50 a îndrăznit să renunțe la orice accesoriu al feminității și să urce pe scenă îmbrăcată în pantaloni și în poncho – articol vestimentar din care a făcut o marcă personală.
Vocea ei era gravă, sensibilă și profundă, făcea pauze dramatice între cuvinte care contribuiau la intensitatea interpretării. Cine o vedea pe Chavela Vargas cântând o ținea minte toată viață. Era ca o zeiță care te fermeca și te tulbura deopotrivă. Documentarul conține fragmente din concertele ei. E un film onest despre această femeie fascinantă care a iubit viața și a trăit-o cu patimă. A făcut și multe excese, a fost alcoolică și putea fi de-a dreptul dezlănțuită. Dar a fost mereu o forță a naturii, întotdeauna egală cu ea însăși; neascunzând, bunăoară, subiectul tabu la acea vreme despre orientarea ei sexuală.
Să îți urmezi în viață propriul adevăr te costă mult și îți aduce multă suferință, afirmă Chavela Vargas, dar pînă la urmă e singurul drum posibil, căci adevărul tău contează și te împinge mereu înainte.
”Chavela” poate fi urmărit gratuit pe platforma TIFF Unlimited sîmbătă, 30 mai 2020, de la ora 21:00.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.