Deschideți spitalul! Apelul unui primar din Satu Mare [AUDIO]
După izbucnirea pandemiei de coronavirus, cel mai mare număr al pacienților internați în Spitalul Municipal din Carei, declarat unitate suport Covid 19 prin ordin al ministrului Sănătății, a fost de 30 de persoane.
Ulterior, numărul pacienților internași a fost tot mai mic, iar în ultimele trei săptămâni, aici se află internate doar două persoane bolnave, și starea lor nu este critică. Eugen Kovacs, primarului Careiului, este revoltat și susține că ar trebui ca spitalul să revină la activitatea normală, deoarece toți bolnavii din municipiu, din orașul Tășnad și împrejurimi, sunt nevoiți să se adreseze Spitalului Județean Satu Mare, pentru internare.
Elisabeta Racz, managerul Spitalului Municipal Carei, afirmă că deocamdată este în vigoare ordinul ministrului Sănătății prin care unitatea sanitară a fot declarată spital suport Covid 19, fiind așteptate deciziile ce ar putea fi luate după suspendarea starii de alertă. Ridicarea statutului de spital suport Covid ar fi cea mai simplă formulă, dar lucrurile s-ar complica dacă ar fi luată decizia ca în spital să fie internați atât pacienți Covid pozitivi, cât și pacienți non Covid, spune Elisabeta Racz.
Pe de altă parte, Adrian Marc, managerul Spitalului Județean Satu Mare, recunoaște că unitatea sanitară este suprasolicitată din cauza bolnavilor din Carei și Tășnad. El spune că în urma discuțiilor cu conducerea Direcției de Sănătate Publică, în cel mai scurt timp, cel mai probabil de săptămâna viitoare, Spitalul Județean va reveni la activitatea normală.
Spitalul Municipal din Carei are 200 de paturi. Până la noi decizii privind statutul acestuia, bolnavii din Carei, orașul Tășnad și împrejurimi, se adresează medicilor din Policlinică, de unde, dacă este necesar, sunt îndrumați pentru internare la Spitalul Județean Satu Mare.
Text/Foto: Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.