Semnal de alarmă tras de sălăjeni, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului
În Sălaj, lupta grea se duce cu gunoiul aruncat la întâmplare. Multe din aceste deșeuri ajung la intrare în lacul de acumulare Vârșolț, cel mai mare din județ.
Articol editat de Andreea Leonid, 5 iunie 2020, 14:18
Porţiuni de râuri, drumuri sau păduri devin depozite de deșeuri aruncate la întâmplare, iar situația se repetă an de an şi în Sălaj. O asemenea problemă a fost semnalată inclusiv pe malul lacului de acumulare Vârșolț.
Veronica Ispas, președinta Clubului Pescarilor din Sălaj: Dorința mea este să nu mai văd pet-uri pe malul lacului, să nu mai văd doze de bere, să nu mai văd pampersuri. Ceva fantastic! Ştiţi cum e? Bunul simţ şi educația… de 30 de ani tot asta vorbim.
Lucrătorii Sistemului de Gospodărire a Apelor Sălaj au atras de nenumărate ori atenţia asupra deşeurilor plastice care ajung la intrarea în lacul de acumulare Vârșolț, cea mai importantă sursă de apă potabilă din județ. Experții atrag atenția că deșeurile din material plastic pot rezista sute de ani şi sunt extrem de periculoase.
Nicolae Mocuţa, doctor în biologie moleculară: Canistrele și bidoanele din plastic practic nu se descompun niciodată. Deci au componente care supraviețuiesc mai mult decât viața unui om și de aici, sigur, că rezultă efectele negative, ca să nu zicem catastrofale, asupra mediului, a omului, a animalelor.
Cel puţin în Sălaj grav este că asemenea probleme sunt semnalate inclusiv în localitățile unde există rețele locale de salubrizare, multe persoane aruncând deșeurile dincolo de gard sau pe malul apei.
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.