Cele mai costisitoare mâncăruri din lume
Să recunoaştem: tuturor ne place să gustăm alimente exotice şi scumpe. Pe deoparte nimic nu se compară cu bucuria de a testa arome noi şi interesante, pe de altă parte ne putem lăuda că le-am încercat, măcar odată în viaţă. Experienţa culinară are însă o limită: cea definită de buget! Iată câteva alimente pe care nu ni le-ar permite salariul mediu din ţara noastră:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 7 iunie 2020, 12:00
Să recunoaştem: tuturor ne place să gustăm alimente exotice şi scumpe. Pe deoparte nimic nu se compară cu bucuria de a testa arome noi şi interesante, pe de altă parte ne putem lăuda că le-am încercat, măcar odată în viaţă. Experienţa culinară are însă o limită: cea definită de buget! Iată câteva alimente pe care nu ni le-ar permite salariul mediu din ţara noastră:
1. Carne de vită Wagyu
Este o delicatesă japoneză, iar preţul unui kg este de aproximativ 2500 lei. Cunoscătorii spun că această carne are o aromă deosebită, dată de faptul că animalul a avut parte de foarte puţin stres în viaţă. A fost în schimb adăpat cu bere, masat în mod regulat şi expus la muzică clasică. Grăsimea nu formează un strat separat ci se intercalează cu fibrele cărnii, ceea ce o face fragedă şi suculentă.
2. Kopi Luwak
Este arhetipul cafelei extrem de scumpe, despre care a auzit toată lumea. Practic, boabele de cafea trec prin sistemul digestiv al unei zibete, apoi sunt spălate, uscate la soare şi prăjite, produsul atingând în anumite regiuni un preţ de aproximativ 6000 de lei pe kg.
3. Şofranul
Este cel mai rar condiment, extrem de apreciat în ţările arabe. Planta se recoltează doar toamna, iar atunci florile trebuie să fie culese şi procesate în 2 zile. Pentru un kg de şofran e nevoie de 300 de mii de flori, ceea ce face ca preţul să atingă chiar şi 5500 lei pe kg.
4. Trufe albe
Unii spun că gustul e cu adevărat deosebit, alţii însă afirmă că e mai degrabă preţul snobismului. În orice caz, cu preţul său de aproximativ 10 mii de lei pe kg, este cel mai scump ingredient din lume.
5. Hamburger Juicy Outlaw Grill
De această dată preţul este dat de mărimea preparatului, nu de raritatea ingredientelor. Burgerul are o greutate de 30 kg, o adevărată întrupare a risipei alimentare!
6. Pui negru
Puiul Ayam Cemani este crescut în Indonezia şi nu este comercializat decât în ţară, din teama crescătorilor de gripa aviară. Un pui valorează cam 600 de lei. Ca o curiozitate: în Malaezia însă puiul negru este atât de comun încât preţul nu îl depăşeşte pe cel al oricărei orătănii obişnuite.
7. Jamon iberico
Jambonul spaniol este cotat ca fiind cel mai bun din lume. Porcii sunt hrăniţi exclusiv cu ghindă şi sunt lăsaţi să se mişte în voie. Tratamentul preferenţial face ca 1 kg de jamon iberico să atingă preţul de 2000 de lei.
Andrea Nagy
Surse foto: Wikipedia, Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.