Gooool! De ce lungim cuvintele în scris?
Cercetătorii universităţii Vermont Burlington au studiat peste 100 de milioane de postări de pe Twitter şi au ajuns la câteva concluzii interesante privind acest obicei:
Articol editat de cristina.rusu, 8 iunie 2020, 18:00
În primul rând, precum în comunicarea orală, lungirea cuvintelor în scris are rolul de a sublinia o încărcătură emoţională: fie că transmit euforie, fie că transmit sarcasm. De multe ori e vorba şi de un truc vizual, cuvintele cu o lungime neobişnuită atrag atenţia cititorului. Care sunt cuvintele lungite diferă de la o limbă la alta, în Indonezia de pildă râsul sănătos este exprimat prin „wkwkwkwkwk”.
De regulă se multiplică acele părţi ale cuvintelor care se articulează uşor, iarăşi precum în comunicarea orală. Există însă excepţii: sintagma în limba engleză „please help” este transformată adesea în „pleeeeaaaase hhheeeelllppp”, o formă în care ar fi greu de pronunţat. Cercetătorii au mai observat că, deşi pare inconştientă optarea pentru lungirea unor litere, în final se va păstra aceeaşi proporţie între vocale şi consoane precum în cuvântul iniţial.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.