Înalta Curte a decis: primarul Aleşdului a colaborat cu Securitatea
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au stabilit definitiv că edilul şef al Aleşdului a fost colaborator al Securităţii comuniste. Sentinţa instanţei supreme este definitivă.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 11 iunie 2020, 18:41
Respinge recursul formulat de pârâtul Todoca Ioan Coloman împotriva Sentinţei civile nr. 5155 din 22 decembrie 2017 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 10 iunie 2020, se arată în comunicarea instanţei.
În 2017, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis acţiunea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi au constatat că Ioan Todoca a fost colaborator al Securităţii, decizia nefiind definitivă, primarul de la Aleşd a atacat-o cu apel care s-a judecat la Înalta Curte.
Din arhivele Securităţii reiese că Todoca figura cu numele conspirativ ,,Cupidon” şi că şi-ar fi turnat un subaltern maghiar, bănuit de şovinism.
Todoca şi-a justificat calitatea de securist prin faptul că ,,şi-a ajutat tatăl”. În plus, a precizat primarul de Aleşd, judecătorii care au alcătuit completul de judecată sunt prea tineri pentru a fi cunoscut perioada în care Securitatea a avut un cuvânt de spus.
Prin semnarea acelui angajament (care nu a făcut rău nimănui), am reușit să-mi protejez tatăl: regretatul profesor Ioan Todoca, ctitorul Liceului Industrial Aleșd. Din acel moment ancheta asupra sa a fost mai blândă și s-a încheiat prin mustrarea sa. Tatăl meu era anchetat de Securitate pentru că a scris patru scrisori dușmănoase tovarăşului Nicolae Ceaușescu. Completul de judecată a fost unul tânăr, care probabil nu cunoștea vremurile când Securitatea era la putere, a transmis primarul Ioan Todoca, după pronunţarea sentinţei, care îi afectează imaginea.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.