Ce se mănâncă în Coreea de Nord?
Coreea de Nord e poate cea mai izolată ţară din lume. Despre climatul politic s-a mai aflat câte ceva datorită foarte puţinilor jurnalişti care au primit dreptul de a participa la vreun eveniment, dar puţine lucruri ştim despre ce mănâncă oamenii obişnuiţi în această ţară. Nu e de mirare: dacă bucătăria din Franţa, Italia, chiar din ţările africane a fost popularizată prin zeci de vedete ale gastronomiei şi sute de emisiuni culinare, nu s-a auzit până acum de un gastro-blogger din Coreea de Nord.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 iunie 2020, 12:00
Coreea de Nord e poate cea mai izolată ţară din lume. Despre climatul politic s-a mai aflat câte ceva datorită foarte puţinilor jurnalişti care au primit dreptul de a participa la vreun eveniment, dar puţine lucruri ştim despre ce mănâncă oamenii obişnuiţi în această ţară. Nu e de mirare: dacă bucătăria din Franţa, Italia, chiar din ţările africane a fost popularizată prin zeci de vedete ale gastronomiei şi sute de emisiuni culinare, nu s-a auzit până acum de un gastro-blogger din Coreea de Nord.
În anii ’90, Coreea de Nord a cunoscut o perioadă de foamete care a cauzat moartea a peste 600 de mii de oameni. Chiar şi astăzi, bucătăria nord-coreană este caracterizată de austeritate. Alcoolul şi carnea sunt disponibile doar pentru cei bogaţi, în timp ce marea parte a populaţiei dispune doar de preparate bazate pe kimchi, orez fiert şi porumb.
Unul din alimentele apărute după marea foamete a fost preparatul denumit injo-gogi. Este vorba de un fel de cârnaţi din pastă şi ulei de soia, stropiţi cu sos de chili şi serviţi cu orez fiert.
Preparatul de bază al bucătăriei coreene este kimchi, consumat zilnic de coreeni. Ni-l putem imagina ca pe un fel de murătură cu varză şi castraveţi, care se conservă în apă sărată, condimentată cu chili, ghimbir şi usturoi.
Poate că nu ştiam, dar este un lucru care ne leagă de nord-coreeni: mămăliga! Coreenii o consumă dimineaţa şi seara, fie simplă, fie cu lapte. De altfel, nu sunt singurii: mămăliga a fost inventată, se pare, în toate ţările unde ţăranii au avut resurse limitate, o regăsim aşadar în Bulgaria, Slovenia, Ungaria şi Ucraina.
Echivalentul corean pentru sângerete poartă numele de soondae. Spre deosebire de ceea ce cunoaştem, preparatul este condimentat cu ghimbir şi chimen.
Naengmyun este elementul de bază al supelor coreene picante. Este vorba în esenţă de un fel de paste din grâu şi cartofi care se consumă fie cu carne rece de vită, fie în fierturi alături de felii subţiri de castraveţi, pere, ridichi murate şi ouă fierte. Tăieţeii se servesc întregi, fără să fie tăiaţi, pentru că simbolizează viaţa îndelungată.
Andrea Nagy
Foto: Shared Food from Burst
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.