Filmul de weekend: Orașele fantomă în timp de pandemie
Canalul franco-german Arte a înființat pe site-ul său două secțiuni numite Covid-19 și Viața în timpul Coronavirusului, unde postează regulat documentare din toate colțurile lumii.
Unul dintre cele mai interesante pe care le-am văzut în perioada asta se numește ”Orașele fantomă ale coronavirusului”, a fost realizat în Germania și are puțin mai mult de o jumătate de oră.
Sunt imagini din timpul închiderii complete a orașelor din întreaga lume. Un popas în Veneția, Paris, New York și Londra.
Începutul documentarului este tulburător și îți persistă în minte multă vreme: un canal din Veneția, cuprins de ceață, dimineața devreme. De-a lungul lui, acostate la mal, mai multe gondole și șalupe, printre care și o ambulanță de la Crucea Roșie. Oamrni nicăieri.
Încet-încet, imaginile din orașele pustii ni se dezvăluie cu ajutorul unor ghizi ad-hoc, care spun povestea. Totul este tăcut, pustiu și straniu. În Piața San Marco doi porumbei stau nedumeriți, neștiind încotro să zboare. La Paris, Champs-Élysées este complet goală, pustie e și piața din fața Palatului Luvru.
Londra și New York, tăcute și goale și ele.
Iar personajele care dau glas trăirilor din aceste zile rostest gânduri pe care și noi le avem. Toate sentimentele amestecate, frica, neliniștea, nesiguranța, dar și sentimentul că orașul îți aparține, că e mai frumos așa gol, că nu e trafic nicăieri, că te poți plimba cu bicicleta pe mijlocul străzii fără să te claxoneze cineva. Poți face piruete în gara din New York. Atât de multă libertate, pe de o parte și atât de multe restricții pe de altă parte.
Sunt multe întrebări pe care cu toții ni le-am pus în aceast perioadă: ce va fi după, cum și când se va sfârși, ce ar trebui să schimbăm ca să putem merge mai departe?
Documentarul este foarte simplu realizat, cadrele se înșiruie firesc, naratorii spun povestea pe înțeles. Ne simțim cu toți parte din scenariu, ne uităm uimiți la orașele pustii și la toate simbolurile pe care le știm atât de bine și ne întrebăm: acum, încotro?
Documentarul poate fi văzut gratuit până pe 11 august pe site-ul arte.tv.
Și pe același site, tot la secțiunea Covid-19 există și un documentar numit ”Coronavirus în România”, care vorbește despre miile de români aflați la muncă în Europa, forțați de pandemie să revină acasă. Condițiile de călătorie, situația din vama Nădlac și poveștile lor. Un documentar emoționant, care ne ajută să vedem soarta acestor oameni cu mai multă înțelegere și simpatie. Un exercițiu care ne cam lipsește și de care avem atât de multă nevoie.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 iunie 2020, 06:00 / actualizat: 13 iunie 2020, 7:28
Doina Borgovan
Foto: ArtHouse Studio –Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.