5 lucruri pe care nu le ştiai despre căpşuni
Parfumate şi gustoase, perfecte pentru un desert sănătos sau unul păcătos! Nu credem că există oameni care să nu se bucure de sezonul căpşunilor. Iată câteva lucruri interesante despre aceste fructe minunate:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 iunie 2020, 12:00 / actualizat: 18 iunie 2020, 8:39
Parfumate şi gustoase, perfecte pentru un desert sănătos sau unul păcătos! Nu credem că există oameni care să nu se bucure de sezonul căpşunilor. Iată câteva lucruri interesante despre aceste fructe minunate:
1. Fructe sau nu?
Ştiinţific vorbind, doar seminţele de la suprafaţa căpşunilor s-ar putea clasifica printre fructe. Ceea ce considerăm pulpa fructului este de fapt o parte a florii, care s-a umflat cu apă.
2. Bune pentru siluetă
100 de grame de căpşuni conţin doar 35-40 de calorii, aşadar de 15 ori mai puţin decât aceeaşi cantitate de ciocolată. Valoarea în carbohidraţi este şi ea scăzută: doar 7 grame, sub formă de fructoză.
3. Cum să alegem
Căpşunile nu se aleg în funcţie de mărime, trebuie să ne bazăm pe miros pentru a avea cele mai bune fructe. Căpşunile proaspete sunt aromate şi lucioase, cu o culoare uniformă şi un guler din frunzuliţe verde închis.
4. Pline de seminţe
Este singurul fruct care are seminţele în exterior. O singură căpşună are în jur de 200 de seminţe.
5. Vitamine
Căpşunile conţin tot felul de substanţe benefice pentru organism: vitamine care ajută creierul şi sistemul imunitar, dar şi antioxidanţi pentru lupta împotriva radicalilor liberi.
Andrea Nagy
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.