Felia de Cluj: Greierele și furnica [AUDIO]
Exact ca și în fabula lui La Fontaine, numa’ cel ce e harnic toate sezoanele se poate bucura și în sezonul rece de hărnicia lui. Așa că, de-acum începe sezonul de pus pe iarnă. În perioada asta sunt căpșunele, imediat după, cireșele –bine, asta pentru săraci, bogații își permit să facă gemuri și din cireșele alea de dinaintea sezonului, care costă 75 de lei kg. Ideea e să urmărești sezonalitatea și să îți dedici ceva timp pentru o cantitate cât de cât de dulceață. De exemplu, din 5 kg. de cireșe, după curățat și scos sâmburii, rămâi cu 4 kg. La astea 4 kg, mai pui maxim 2 de zahăr, zeama de la 4 lămâi și le pui la fiert. Le pui la fiert într-o cratiță, nu oală. Cine nu știe care e diferență, să schimbe frecvența!
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 iunie 2020, 15:21
Niciodată nu se gătește o cantitate mare, pentru că, cu cât e mai mică cantitatea, dar și mai larg fundul cratiței, cu atât mai puțin o să trebuiască să țineți dulceața pe foc. Apoi eu, de plictiseală, împart captura în 3-4 cratițe mai mici și încep să le îmbrobodesc cu câte ceva interesant. Așa că, într-una pun vanilie, în alta pun ciocolată, poate în alta pun niște lavandă și tot așa. Amestec câte puțin și mai gust și iar amestec și iar gust și, dacă mai trebuie ceva, mai adaug până când obțin ceea ce îmi place. Musai de știut că la dulcețuri îi ca la vinuri, nu-i un an ca altul. Oricât de atent ești de unde cumperi și mai ales de la cine, tot nu poți controla natura și ceea ce dă fructelor în anul respectiv. Așa că, just go with the flow și improvizează, nu o să-ți pară rău, iar dacă într-un an ți-a ieșit o dulceață așa de bună de nu s-a mai pomenit, nu da la nimeni, pur și simplu ține numai pentru tine :).
Apoi mintenaș apar roșille, dacă nu cumva deja sunt aici. Și din roșii știm cu toții ce avem de făcut: bulion. Dar și aici e interesantă treaba, pentru că ai nevoie de bulion cât să treci iarna, adică să ai pentru băut, sos pentru paste, ciorbă și câte un Bloody Mary, ocazional. Dar mai tre’ să pui o cantitate destul de consistentă pentru zacuscă. Pentru că vezi tu, zacusca bună se face cu vinete, ardei și toate alea care apar mai târziu și e mare păcat să nu ai cele mai bune roșii cu cele mai bune vinete. Bine, roșii bune sunt și pe atunci, doar că îți spun din proprie experiență că nu prea ai cum să faci volume, cât de cât, dacă vrei să faci bulionul deodată cu coacerea vinetelor și ardeilor, pentru că asta implică și curățarea lor. Apoi macină, toacă, gătește și fierbe, toate la un loc, ca la urmă să trebuiască să pui în borcane și să le mai și sterilizezi, pe-deasupra. Deci, prin urmare și în concluzie, etapizează-ți munca, pentru a da randament, dar și pentru un grad ridicat de fericire.
Dacă îmi imaginez o masă copioasă cu pâine de casă prăjită, peste care pun o zacuscă bună, iar mai apoi mănânc o clătită, fie ea și americană, cu o dulceață făcută tot de mine, parcă aș bea ceva, făcut tot de mine. Aici intervine dibăcia și răbdarea și musai să te apuci de făcut siropuri, socate și tot felul de minuni lichide ce pot sta în sticlă ăentru a fi băute mai târziu, fie așa cum sunt, fie în diverse combinații.
Vă povestesc despre treburile astea pentru că tare mi-ar plăcea să vă știu bocoșind la cratițe și borcane din mai multe motive. Unul ar fi, evident, să mâncați mai sănătos, apoi ar fi cel al păstrării meșteșugului, dar cel mai important mi se pare faptul că așa o să înțelegeți de ce un borcan cu o dulceață bună obținută din fructe sănătoase nu poate costa 5 lei 300 gr. Așa o să înțelegeți că ceea ce cumpărați la promoție cu 4-5 lei nu este altceva decât coajă și cotoare de fruct rehidratat, fiert în sirop de zahăr și stabilizat cu multă pectină. Deloc sănătos, nu?
Puneți pe iarnă și faceți-vă provizii, ca furnica lui La Fontaine, e important!
Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare, la o nouă ediție a rubricii Felia de Cluj.
Foto: Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.