Porția de sănătate: Vitamina B3 sau acidul nicotinic
Vitaminele se măsoară în miligrame.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 iunie 2020, 06:00 / actualizat: 21 iunie 2020, 9:44
Cu ajutorul triptofanului, organismul uman își poate fabrica singur nicotinamidă. Triptofanul este un aminoacid esențial care, împreună cu vitaminele B6, B3 și cu magneziul, este precursorul serotoninei .
Carența de vitamina B3 poate determina modificări negative ale personalității. Doza zilnică necesară este de 13-19 mg. Este esențială în sinteza hormonilor sexuali (estrogen, progesteron, testosteron), a cortizonului, tiroxinei, insulinei. Este importantă pentru buna funcționare a creierului și a sistemului nervos. Nicotinamida este forma cea mai uzuală de prezentare a acestei vitamine deoarece efectele secundare de iritație la nivelul pielii sunt mult diminuate față de cele produse de acidul nicotinic. Oricum, iritația pielii dispare după 15-20 minute, poate chiar mai repede dacă beți un pahar cu apă. Este un nutrient destul de stabil în procesul de prelucrare a hranei, păstrându-și calitățile chiar și în alimentele gătite.
Vitamina B3 ajută la menținerea stării de sănătate a sistemului digestiv, fiind folosită ca adjuvant în tratamentul tulburărilor gastrointestinale.
• Conferă pielii un aspect sănătos.
• Ajută la prevenirea și ameliorarea migrenelor.
• Intensifică circulația sangvină și reduce tensiunea arterială.
• Reduce simptomele de vertigo cauzate de sindromul Ménière.
• Are proprietati energizante.
• Reduce nivelul de colesterol și trigliceride.
• Este un ajutor de nădejde în tratamentul dermatitelor severe .
Surse naturale de vitamina B3 sunt: ficat, carne slabă, produse din grâu integral, drojdie de bere, pește, ouă, alune, avocado, curmale, smochine, prune.
Ca supliment alimentar se comercializează sub formă de comprimate și pulberi cu 50-100 mg substanță activă. De obicei este inclusă în formulele B complex, preparatele de multivitamine și minerale.
Cantități mari de vitamina B3 pot altera capacitatea organismului de a consuma glucide, determinând dereglări ale nivelulului glucozei la potențialii diabetici. De asemenea, cantități sporite de nicotinamidă pot interveni în mecanismele de control al acidului uric, cauzând accese de gută la persoanele predispuse la această afecțiune.
Cercetări recente arată că o doză redusă de B3 în combinație cu cromul poate determina scăderea nivelului de colesterol.
Alegeți alimentele sănătoase pentru meniurile dumneavoastră , combinati-le în mod corect şi nu uitați de cumpătare.
Vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.