Prima pagină » De prin Cluj » Un avocat clujean a sesizat CNCD în cazul Ordonanțelor Militare din perioada stării de urgență, și a câștigat!
Un avocat clujean a sesizat CNCD în cazul Ordonanțelor Militare din perioada stării de urgență, și a câștigat!
Avocatul clujean Kapcza Mikolt
Nu doar împotriva populației au fost aplicate sancțiuni în perioada cât România s-a aflat în stare de urgență. Și Ministerul Afacerilor Interne a fost sancționat de CNCD pentru modul în care a gândit interdicția de a limita libera circulație a persoanelor de peste 65 de ani:
Articol editat de DSRNetworkAdmin,
22 iunie 2020, 13:23 / actualizat: 24 iunie 2020, 7:33
Nu doar împotriva populației au fost aplicate sancțiuni în perioada cât România s-a aflat în stare de urgență. Și Ministerul Afacerilor Interne a fost sancționat de CNCD pentru modul în care a gândit interdicția de a limita libera circulație a persoanelor de peste 65 de ani:
M-am adresat Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării pentru prevederea din Ordonanța Militară nr. 3 referitoare la restrângerea mai puternică a drepturilor persoanelor vârstnice de a se deplasa.
Avocatul clujean Kapcza Mikolt a sesizat Consiliul Național de Combatere a Discriminării, nemulțumită de interdicția autorităților statului prin care persoanele în vârstă puteau ieși din casă doar în intervalul orar 11.00 – 13,00.
Ministerul Afacerilor Interne a fost cel verificat în acest caz, pentru că emiterea ordonanțelor militare era atributul ministrului de resort.
În urma sesizării depuse, Consiliul a considerat că limitarea liberei circulații în cazul vârstnicilor nu este o măsură discriminatorie.
Avocatului Kapcza Mikolt i s-a dat totuși dreptate, iar Ministerul de Interne a fost sancționat cu avertisment pentru că bătrânii nu aveau voie să iasă din casă nici măcar pentru tratamente medicale:
CNCD a constatat că restrângerea la intervalul orar 11.00 – 13.00 a deplasării vârstnicilor nu ar constitui discriminare, deoarece este făcută în ideea protecției lor. În schimb, faptul că nu se pot deplasa nici pentru îngrijire medicală decât în această perioadă constituie discriminare. Prin urmare, Ministerul Afacerilor Interne, care a fost reclamat în această plângere, a fost sancționat cu avertisment.
Avocatul clujean consideră că, odată cu prelungirea stării de alertă în care ne aflăm acum, Guvernul a încălcat din nou legea.
Ea apreciază că, la fel ca și instituirea stării de alertă, și prelungirea acesteia trebuia aprobată în Parlament. În consecință, Kapcsa Mikolt a atacat luni, 22 iunie, la Curtea de Apel Cluj măsura prelungirii stării de alertă:
Spiritul Legii 55 din 2020 cu privire la combaterea efectelor pandemiei a prevăzut că, în măsura în care starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul țării, o asemenea măsură trebuie să fie supusă aprobării Parlamentului. Ori, nu există niciun fel de diferență de esență între declararea stării de alertă și prelungirea acesteia în aceleași condiții. Prin urmare, în mod logic, și în acest caz este nevoie de aprobarea Parlamentului.
Text/foto: Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.