Îmbracă o cămeșă și hai la muzeu… în șezătoare
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 24 iunie 2020, 07:18 / actualizat: 24 iunie 2020, 9:01
În fiecare an ziua de 24 iunie este una cu semnificație specială. În această zi celebrăm Sânzâienele, nașterea Sf Ioan Botezătorul, dar și Ziua Universală a Iei.
Este o zi care în Maramureș are semnificații aparte, luând în calcul tradițiile și portul care încă se mai păstrează așa cum era odată al strămoșilor.
Muzeul Maramureșean din Sighet organizează anual evenimente care marchează această zi. Nu se dezice nici în acest an, dar evenimentul de azi are câteva noutăți. Va fi organizat în aer liber, la Muzeul Satului din Sighet, respectând astfel reglementările impuse de la nivel central în ceea ce privește răspândirea Covid 19.
” Ziua de 24 Iunie, în credința populară, este asociată Sânzienelor, iar în calendarul creștin-ortodox sărbătorim Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Totodată, această sărbătoare este asociată solstițiului de vară care are loc în data de 21 Iunie.
În vechime, solstițiul de vară era folosit pentru a calcula momentele importante privind muncile agricole și multe obiceiuri păgâne care se practicau în această zi au fost preluate după răspândirea creștinismului. Sărbătoarea Sânzienelor este marcată de magie și farmec, este dedicată fertilității, fiind o sărbătoare câmpenească. Tot în această zi, începând cu anul 2013, este sărbătorită Ziua Universală a Iei, la inițiativa Comunității La Blouse Roumaine. Cămașa este piesa de mare forţă artistică a portului popular maramureșean, în funcţie de care se asortează din punct de vedere cromatic şi ornamental toate celelalte componente ale ansamblului vestimentar. Deci, iată, fiind o zi încărcată de simboluri și credințe, Muzeul Maramureșan vă invită, miercuri, 24 iunie 2020 la evenimentul „Îmbracă o cămeșă și hai la muzeu… în șezătoare”. Evenimentul va avea loc la Muzeul Satului Maramureșan, la Casa Hodor Pop, unde, alături de invitații speciali și meșteri populari, vom învăța să descifrăm semnele cusute pe cămeșile noastre, vom împleti cununi din flori de sânziene, vom admira cămăși tradiționale maramureșene din patrimoniul muzeului și vom afla tainele meșteșugului cusăturilor maramureșene.
Partenerii noștri sunt Asociația Rădăcinilor Străbune, Comunitatea La Blouse Roumaine, Centrul de Informare Turistică Călinești-Căieni.” Mirela Barz, șeful secției de etnografie:
Cei care îmbracă o ie sau o cămașă tradițională în această zi vor avea acces gratuit în muzeu!
Ioana Popovici
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!