Bisericile de lemn din Bihor, pe harta turismului cultural din România [FOTO]
Această rută va fi un instrument prin care turismul cultural alături de celelalte forme de turism, vor ajuta la dezvoltarea durabilă a comunităților rurale
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 iunie 2020, 06:00 / actualizat: 26 iunie 2020, 7:02
Documentația necesară recunoașterii a fost depusă de Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor.
Aceasta este prima rută culturală din România care are ca punct de pornire biserica din lemn. Gabriel Bonaciu, coordonatorul proiectului din partea AMD Bihor, spune că îți dorește extinderea ei ca rută internațională, împreună cu parteneri din țară și din străinătate.
Datorită faptului că bisericile de lemn din România fac parte din familia bisericilor de lemn din Nordul continentului european – Ucraina, Slovacia, Polonia și Norvegia, dorim să realizăm alături de parteneri din Europa o rută culturală a bisericilor de lemn certificată la nivel european, a opinat Gabriel Bonaciu.
În acest itinerar au fost cuprinse localități bihorene situate la granița cu alte județe, astfel încât ruta să poată fi conectată cu alte rute locale pentru a deveni rută națională.
Punctul de pornire al traseului este Oradea și duce spre Biserica de lemn din Gheghie, comuna Aușeu, următoarele obiective fiind Biserica de lemn din Beznea, Biserica de lemn din Valea Crișului, ultimele două aflate în Bratca, comună situată la granița cu județul Cluj și foarte aproape de județul Sălaj.
Ruta continuă apoi prin Platoul Damiș – Roșia, spre Biserica de lemn de la Fânațe, comuna Câmpani, situată la poalele Munților Apuseni și la granița cu județul Alba, și se încheie la Mănăstirea Izbuc, comuna Cărpinet situată la granița cu județele Arad și Hunedoara.
Inițiatorii proiectului au în plan organizarea unor cursuri de specializare în domeniul turistic, inclusiv pentru ghizi. Până atunci, informațiile despre bisericile de lemn sunt oferite de către preoți, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei fiind partener în proiect.
Totodată, va fi realizat și un film de prezentare a rutei cultural, iar pe plan local, se dorește completarea unei fișe tehnice pe baza căreia să reiasă care biserici de lemn îndeplinesc criteriile necesare pentru a face parte dintr-o rută cultural. În plus, va fi organizată o echipă mixtă care să elaboreze un text documentat util activității de ghidaj, va fi creat un loggo al rutei culturale, precum și materiale de promovare, hărți, broșuri cu bisericile de lemn din Bihor, un calendar de evenimente culturale pornind de la principiile dezvoltării durabile, în care să fie organizate împreună cu comunitatea locală, activități conexe ecoturismului.
Integrarea acestor atracții culturale și naturale, a serviciilor de activități de aventură – cicloturism, drumeții, a serviciilor de cazare și de servire a mesei într-un pachet turistic vor ajuta la creșterea duratei de ședere a turiștilor în destinația Bihor, este de părere Gabriel Bonaciu.
Crina Dobocan
Imagini realizate de Ovi D. Pop
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.