Filmul de weekend: Pizzeria lui Sal (1989) și pericolele rasismului
”Do the right thing” (tradus în românește ”Pizzeria lui Sal”) a fost realizat în 1989 și nu doar că nu și-a pierdut prospețimea, se dovedește mai actual ca oricând.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 iunie 2020, 06:00
O zi de vară foarte fierbinte. Toridă de-a dreptul. La radio se vorbește doar despre dogoarea insuportabilă, oamenii caută umbra și răcoarea, iar discuțiile lor ajung inevitabil la arșiță. Suntem în cartierul newyorkez Brooklyn, populat de tot felul de figuri pitorești sau ciudate. Camera schimbă alert cadrele și personajele, unul mai bizar ca celălalt, și o bună parte din film situațiile amuzante și replicile bine scrise te fac să crezi că filmul e o comedie. Deși nu îți dai seama din ritmul de început și din toropeala oamenilor ce urmează să se întâmple, cumva presimți că nu aduce nimic bun căldura sufocantă și că spiritele se vor încinge.
Spike Lee joacă el însuși în filmul pe care l-a scris, produs și regizat. Este un tânăr distribuitor de pizza, angajat de Sal, un american de origine italiană care are de 25 de ani pizzeria unde lucrează alături de cei doi fii ai săi. Pe pereții micului restaurant, Sal (interpretat de Danny Aiello) a făcut un fel de ”Wall of fame” pe care a pus fotografiile unor italo-americani celebri: John Travolta, Robert de Niro, Sylvester Stallone sau Frank Sinatra. Asta îl nemulțumește pe unul dintre clienții de culoare ai pizzeriei. Dacă majoritatea clienților sunt negri, sunt într-un cartier unde predomină locuitorii de culoare, iar Sal câștigă de pe urma lor, de ce nu își găsește și vreun negru locul pe perete? Bunăoară Martin Luther King sau Malcolm X. Acest conflict (care vine în continuarea altor conflicte interrasiale frecvente în cartier) degenerează, așa cum bănuim, în multă ură dezlănțuită și violență. Rațiunea dispare și expresia ”a vedea negru în fața ochilor” capătă conotații îngrozitoare. Nimeni nu mai vede limpede, nici poliția chemată să restabilească ordinea, nici agresorii sau victimele. Bătăi crunte, oameni în uniformă care omoară în numele legii, vandalizări. Toate elementele de actualitate în America ultimelor săptămâni sunt de regăsit în acest film cult din 1989. Doar despre statui distruse nu a vorbit Spike Lee. În rest, cam ce vedem azi, era și atunci și este reflectat în film. Inclusiv discuții despre efectele încălzirii globale.
Unii au lăudat curajul lui Spike Lee de a provoca o meditație pe tema rasismului. Alții au spus că incită la violență. În 1999, a fost ales pentru conservare de către Biblioteca Congresului în Registrul Național American de Film și este considerat unul dintre cele mai valoroase filme din toate timpurile. În contextul controverselor actuale despre rasism, mai multe platforme de streaming au decis să difuzeze gratis filmul ”Do the right thing”, iar în 25 iunie regizorul Spike Lee a fost invitat la o dezbatere live pe canalul de youtube al Institutului American de Film.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.