De la macchiato la flat white: ce înseamnă diversele tipuri de cafea?
Ştim cu toţii ce vom primi când comandăm un espresso sau un capuccino. Dar la ce să ne aşteptăm de la un flat white şi cât de tare e o cafea americană? Haideţi să vedem ce înseamnă principalele tipuri de cafea cu care ne întâlnim în restaurante:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 30 iunie 2020, 12:00 / actualizat: 3 iulie 2020, 19:12
Ştim cu toţii ce vom primi când comandăm un espresso sau un capuccino. Dar la ce să ne aşteptăm de la un flat white şi cât de tare e o cafea americană? Haideţi să vedem ce înseamnă principalele tipuri de cafea cu care ne întâlnim în restaurante:
– Espresso: cafeaua de bază, neagră şi tare. Are maxim 45 ml.
– Doppio: două porţii de espresso în aceeaşi cană.
– Café crème: espresso, cu spumă de lapte deasupra.
– Cappuccino: băutură ce cuprinde o treime espresso, o treime lapte şi o treime spumă, ornată cu cacao.
– Flat white: la fel precum cappuccino, dar fără spumă şi cacao.
– Latte: băutură având la bază un espresso, la care se adaugă 200-300 ml de lapte şi se ornează cu spumă.
– Latte macchiato: ingredientele sunt asemănătoare cu cele de mai sus. În acest caz însă se toarnă mai întâi laptele fierbinte, apoi cafeaua şi spuma, iar straturile rămân diferenţiate.
– Lungo: cafea care se prepară cu mai multă apă decât un espresso.
– Americano: o variantă şi mai diluată decât lungo.
– Macchiato: espresso, cu foarte puţină spumă deasupra.
– Ristretto: o cafea mai mică şi mai concentrată decât un espresso.
– Affogato: un glob de îngheţată de vanilie peste care se toarnă un espresso.
– Mocha: combinaţie dintre o ciocolată caldă şi un espresso, cu spumă şi pudră de cacao deasupra.
– Corretto: espresso cu puţin alcool (brandy sau grappa).
Andrea Nagy
Foto: Jakub Kapusnak
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.