Efecte negative ale cinelor la ore târzii
Experţii de la Universitatea Johns Hopkins au comparat efectul cinelor de la orele 18:00 şi 22:00 asupra voluntarilor. Astfel, ei au dovedit că cina înainte de culcare creşte glicemia şi, prin urmare, riscul de diabet, afectând toleranţa la glucoză şi reducând arderea grăsimilor.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 iulie 2020, 12:00
Efectul cinelor târzii variază mult în rândul oamenilor şi depinde de momentul în care merg la culcare. Acest studiu arată că unii sunt mai vulnerabili decât alţii, a explicat dr.Jonathan Jun, din cadrul echipei de cercetători.
Studii anterioare au demonstrat că mâncatul noaptea târziu este asociat cu obezitatea şi sindromul metabolic. Cu toate acestea, noul studiu este deosebit de detaliat. Voluntarii au purtat dispozitive care urmăreau mişcarea, sângele lor era testat la fiecare oră, somnul era monitorizat permanent, fiind scanată grăsimea lor corporală şi arderea grăsimii din mâncare cu elemente non-radioactive. Voluntarii au mers la culcare la orele 23:00. Nivelul de glucoză după o cină târzie a crescut cu 18% mai mult, iar grăsimea arsă a scăzut cu aproximativ 10% în comparaţie cu cina timpurie.
Efectul pe care l-am observat la voluntarii sănătoşi poate fi mai pronunţat la persoanele obeze sau diabetice care au deja un metabolism afectat, a subliniat coordonatorul echipei, dr.Chenjuan Gu.
Trebuie să efectuăm mai multe experimente pentru a vedea dacă efectul continuă în timp şi dacă depinde mai mult de comportament, spre exemplu mersul la culcare la scurt timp după cină sau de ceasul biologic, a menţionat specialistul.
RADOR
Foto: Juliette F – Unsplash
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.